Свідоцтва будуть цифровими, проте за необхідності документ можна буде отримати і в паперовій формі. Водночас українські «сертифікати вакцинації» відповідатимуть стандартам ЄС та дозволять відновити подорожі мешканців України до країн Євросоюзу. Про це під час візиту в Брюссель заявила віце-прем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

За її словами, в Україні повністю готова ІТ-інфраструктура. Сертифікати, що підтверджують вакцинацію, планують видавати з кінця червня.

До речі, під час візиту по лінії ЄС обговорювалася також Угода про асоціацію, яка, за словами О. Стефанішиної, залишається нашим дороговказом реформ. «Однак цей документ не є одностороннім, тож його повна та ефективна імплементація потребує спільних зусиль та виконання двосторонніх зобов’язань. Ціль України: поступова інтеграція у внутрішній ринок ЄС», — роз’яснила віце-прем’єрка. Крім того, на переговорах у столиці ЄС йшлося про отримання другого траншу макрофінансової допомоги, якого в уряді очікують не пізніше вересня цього року. Також говорилося про підготовку до саміту Східного партнерства та оновлення європейської політики сусідства.

Частина візиту О. Стефанішиної до Брюсселя була присвячена відносинам з НАТО. Підсумовуючи проведені переговори вона відзначила важливість збереження політики відкритих дверей НАТО. «Ми розуміємо, що цьогорічний формат саміту (НАТО. — Ред.) — це не той, де буде прийнято рішення про План дій щодо членства, але важливо, що цей дискурс тепер є не лише в Україні, а й в усіх столицях НАТО», — підсумувала Ольга Стефанішина.