Станом на ранок п’ятниці домовленостей дотримуються обидві сторони. Тисячі палестинців святкували першу ніч без авіаударів за останні 11 днів, передає агенція dpa.

Представник визнаного в ЄС і США терористичною організацією палестинського радикального руху ХАМАС Тахер Ан-Ноно заявив, що рух має намір дотримуватися перемир’я, якщо його дотримуватиметься Ізраїль. У ХАМАС також висловили готовність до продовження, у разі необхідності, боротьби з Ізраїлем.

У свою чергу ізраїльський міністр оборони Бені Ганц заявив, що Ізраїль досяг безпрецедентних за масштабами, точності й стратегічним значенням успіхів у боротьбі з радикальним рухом у Газі. Він зазначив, що ВПС Ізраїлю, якщо буде потрібно, посилять удари по палестинських радикалах. «Якщо це буде необхідно, ми готові інтенсифікувати операцію», — наводять слова міністра ізраїльські ЗМІ.

За даними світових ЗМІ, Єгипет, який виступав у ролі посередника на переговорах, планує направити спостерігачів за дотриманням домовленостей про припинення вогню в Тель-Авів і Сектор Гази, інформує «Дойче велле».

Нагадаємо, що приводом для загострення палестино-ізраїльського конфлікту стало рішення, винесене на початку травня, виселити кілька палестинських сімей з орендованих ними багато років будинків у Східному Єрусалимі. Це викликало масові акції протесту і заворушення в Єрусалимі, внаслідок яких постраждали сотні людей. Потім угруповання ХАМАС почало випускати сотні ракет по Ізраїлю, спровокувавши удари у відповідь. Жертвами конфлікту стали понад дві сотні людей, серед них жінки й діти.