Річ у тім, що літак Боїнг 737 із реєстраційним номером SP-RSM є однією із 27 машин, що належать зареєстрованим у Польщі авіалініям Buzz, які входять до холдингу Ryanair. Оскільки літаки вважаються територією країн, в яких вони зареєстровані, то можна вважати, що спецоперація офіційного Мінська відноситься до розряду викрадення білоруського громадянина з польської території.

Прем’єр-міністр країни Матеуш Моравецький повідомив, що звернувся до голови Європейської Ради щодо доповнення порядку денного запланованого на понеділок (24 травня) засідання Європейської Ради пунктом про негайне введення санкцій щодо режиму О. Лукашенка. На килим до МЗС викликали повіреного у справах Республіки Білорусь у Польщі. Останньому передали вимоги не лишень щодо звільнення Р. Протасевича й утримуваних в арешті діячів польської нацменшини у Білорусі, білоруських опозиційних діячів, а й щодо припинення репресій стосовно незалежних ЗМІ і білоруського суспільства. У Варшаві підкреслюють, що реакція Євросоюзу мусить бути рішучою і негайною.

Голова Європейської народної партії Дональд Туск назвав Лукашенка загрозою не лише для «громадян своєї країни, а й для міжнародної безпеки». Натомість президент Литви вимагає обговорення «викрадення літака» в рамках НАТО.