Про це заявив прес-секретар Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко. «Чергова атака на свободу слова з боку білоруської влади. Вимагаємо негайного звільнення. На час тримання під вартою права затриманого мають бути безумовно гарантовані», — написав він. У неділю в Києві біля будівлі МЗС на Михайлівській площі зібралися білоруси, правозахисники та журналісти на мітинг для підтримки Романа Протасевича.

23 травня пасажирський літак авіакомпанії Ryanair, що летів з Афін у Вільнюс, несподівано змінив курс і негайно здійснив посадку в аеропорту Мінська. Він перебував у повітряному просторі Білорусі, коли нібито надійшло повідомлення про закладену в лайнері бомбу. Він не долетів до литовського кордону всього кілька кілометрів. За особистим наказом Олександра Лукашенка літак направили для екстреної посадки в мінський аеропорт, хоча до нього була більша відстань, ніж до Вільнюса. У небо піднявся й білоруський винищувач МіГ-29, щоб супроводити літак до столиці Білорусі.

Причини примусової посадки пасажирського лайнера з’ясувалися вже в аеропорту Мінська, коли з нього оперативники вивели опозиціонера Романа Протасевича та його дівчину Софію Сапегу. Протасевич — відомий блогер і колишній головний редактор Telegram-каналу Nexta, який у Білорусі оголосили екстремістським. Жодного вибухового пристрою на борту, певна річ, не виявилося. Вся ця операція проводилася лише для того, щоб заарештувати Протасевича, якого звинувачують в організації масових заворушень у Мінську й інших білоруських містах. Проти нього порушено кримінальні справи за трьома статтями КК: розпалювання расової, національної, релігійної або іншої соціальної ворожнечі (до 12 років позбавлення волі), організація масових заворушень(до 3 років позбавлення волі), організація та підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок чи активну участь у них (до 2 років в’язниці). Деякі ЗМІ стверджують, що Протасевича в Білорусі можуть скарати на смерть.

Сам опозиціонер з аеропорту в Афінах повідомив друзів, які повинні були його зустрічати у Вільнюсі, що помітив стеження за собою. Але ні він, ні інші пасажири навіть не могли припустити, що літак зробить, нібито аварійну посадку в Мінську.

Президент Європейської Ради Шарль Мішель запевнив, що цей «інцидент не залишиться непоміченим», і закликав білоруську владу негайно звільнити затриманого пасажира з дотриманням усіх його прав. Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн також зажадала звільнити журналіста та пообіцяла, негативні «наслідки» для Білорусі. А влада Литви, громадяни якої разом із греками були в основному на борту, заявили, що домагатимуться від Євросоюзу ухвалення рішення про те, щоб авіакомпанії уникали прольоту над повітряним простором Білорусі, яка займається «державним тероризмом». До речі, латвійська авіакомпанія airBaltic уже заявила про рішення не літати над Білоруссю.

У соціальних мережах різко критикують дії пілотів компанії Ryanair, яку називають «спільником диктатора» і співучасницею в «злочині проти людства». Користувачі вимагають провести ретельне міжнародне розслідування інциденту з особистою участю білоруського президента, який поставив «під загрозу цивільні авіаперевезення в Європі». Від керівництва компанії Ryanair вимагають негайного пояснення дій її пілотів. Виконавчий директор Ryanair Майкл О’лірі вже заявив, що примусова посадка рейсу Афіни — Вільнюс у Білорусі була «викраденням, що його спонсорувала держава». Вчора лідер Європейської народної партії ЄП Манфред Вебер в інтерв’ю медіагрупі Funke також заявив: «Диктатор Лукашенко, своїм неприйнятним актом державного тероризму, ставить під загрозу цивільні авіаперевезення в Європі. Потрібні ясна відповідь і рішучі дії глав держав і урядів європейських країн.

Примусова посадка цивільного пасажирського літака, що перебував на шляху між двома державами ЄС і НАТО, є новим явищем. Тим самим керівництво Білорусії напряму зазіхає на існуючі міжнародні правила. Європейська Рада, на засіданні, яке пройде 24 і 25 травня, має направити однозначний сигнал про те, що таким діям у Європі немає місця».

Прем’єр-міністр Бельгії Александр де Кроо вчора закликав розглянути можливість заборони літакам авіакомпанії «Белавіа» сідати в аеропортах країн ЄС через ситуацію із примусовою посадкою пасажирського літака Ryanair.