Як зазначає Spiegel online, автори цієї ініціативи виступають за те, щоб не допустити повторення акцій, подібних на демонстрації так званих ковід-скептиків на сходах Бундестагу 29 серпня 2020 року. Тодішній інцидент, котрий німецькі ЗМІ назвали «спробою штурму Рейхстагу», закінчився розгоном протестуючих. Видання нагадало, що поліція, котра не очікувала прориву встановленого нею кордону, на деякий час утратила контроль над ситуацією, а політики почувалися розгубленими і переляканими.

Тим часом до кінця 1990-х будь-які масові зібрання в зонах навколо конституційних органів, котрі охоронялися, каралися ув’язненням на термін до двох років. Потім цю міру пом’якшили, а зараз порушникам загрожує лише штраф, щоправда, чималий — до 20 тисяч євро.

Нині на тлі протестів громадян, невдоволених політикою влади по боротьбі з коронавірусом, котрі не стихають уже впродовж тривалого часу, міністри юстиції двох німецьких регіонів вважають, що час знову зробити закон жорсткішим. Вони посилаються на січневі заворушення у США — навколо Капітолію, котрі добряче налякали Європу.

Тим паче, що минулими вихідними у Берліні під час акції протестів поліція знову затримала сотні учасників. Цього разу — прихильників руху нестандартного мислення, які проводили демонстрацію неподалік від офіційної резиденції президента ФРН палацу Бельв’ю.

Берлін.