Грекам дозволили виходити на вулицю без СМС-повідомлень, вільно робити покупки в магазинах. Але деякі заходи безпеки залишаються в силі ы громадянам радять не розслаблятися та виконувати вимоги епідеміологів. Це - носіння масок і обов'язкове самотестування для тих, хто йде на роботу, до школу чи університету.

При цьому всі співробітники приватних фірм мають двічі на тиждень перевіряти, чи не заразилися вони коронавірусом і за потреби негайно звертатися в лікарню. Порушників чекають дуже високі штрафи. Якщо за появу на вулиці без маски чи навіть у власному автомобілі, де є три пасажири, поліція складає акт і штрафує порушника на 300 євро, то тих, хто порушують вимогу про обов'язкове тестування перед роботою, чекає ще більше покарання. Людина, котра проігнорувала чи забула перевірити, чи не підхопила вона вірус, не тільки платить штраф, а й підводить свого роботодавця. Керівник, який допустив до роботи співробітника без тесту, заплатить штраф у розмірі 500 євро. А, якщо не дай Боже, контрольне тестування покаже, що той занедужав на коронавірус і переносить хворобу на ногах, то штраф збільшується до 1500 євро. Згідно з розпорядженням міністерства охорони здоров'я Греції тих, хто свідомо й з будь-яких причин не хоче тестуватися, керівники взагалі не повинні допускати до роботи. При цьому важливо зазначити, що тести греки за першого прохання одержують у всіх аптеках країни зовсім безплатно. За все платить уряд, як і за закупівлі різних видів вакцин.

Як зазначають грецькі ЗМІ, ці вимоги щодо безпеки та суцільна вакцинація населення дають позитивні результати: у країні помітно скоротилася кількість заражених коронавірусом і померлих від його наслідків. Суворе дотримання греками протоколу з антивірусних заходів позначилося й на зростанні туристичного потоку в країну. Про це повідомляють усі туристичні агентства Греції. Наприклад, тільки за три останні дні кількість чартерних рейсів на острів Корфу збільшилася в три рази. Закордонні гості без побоювання вирушають на відпочинок і на інші грецькі острови, де за державною програмою COVID-free Island поголовно вакцинують усіх острів'ян. Суцільна імунізація охоплює всі острови, де проживає до 10 000 людей. Потім вакцинація проводитиметься й на більш дрібніших островах. Тож туристи без страху можуть відпочивати там і не підхоплять випадково COVID-19. Цей досвід греків сподобався італійській владі, яка планує запровадити й у себе поголовну вакцинацію населення островів.