Це пов'язано з пандемією. У країні вперше за багато років не проводилися ходи вчителів і учнів, діячів культури та науки, не було концертів на відкритих майданчиках. І, взагалі, свято, яке болгари відзначають 24 травня, отримало нове звучання. Замість Дня болгарської освіти, культури та слов'янської писемності, за рішенням парламенту країни, ухваленим торік, він одержав офіційну назву, яка зазначена вище.

Але цей день залишився святом духовного піднесення, прагнення до вдосконалення, шанування всіх просвітителів, першими серед яких стали Святі брати Кирило і Мефодій. Перейменувати свято депутати вирішили після того, як у Росії почали применшувати їхній внесок у створення болгарської абетки. Торік Російський культурно-інформаційний центр у Софії напередодні 24 травня відкрив виставку, в якій, на думку болгарських істориків, не згадувалося, що саме болгари впродовж століть відігравали важливу роль в освіті. Вони вирішили, що Росія спробувала вкотре привласнити собі заслугу в створенні та розвитку кирилиці й порадили парламенту перейменувати назву свята.

Болгари весь день несли квіти до пам'ятників Кирилу і Мефодію, які є майже в кожному населеному пункті країни. Болгарські ЗМІ зазначають, що 24 травня президенти Сербії та Болгарії Александар Вучич і Румен Радев відкрили ще один у місті Димитровграді, який розташований на сході Сербії (усього за декілька кілометрів від болгарського кордону) і в якому компактно проживає багато етнічних болгар. Урочиста церемонія з його відкриття відбулася на території місцевої гімназії, яка носить ім'я Кирила і Мефодія за участю школярів і місцевих жителів.

"Святі Кирило і Мефодій показують близькість наших народів протягом століть... Нехай це свято пов'язує нас ще більше, буде запорукою нашої дружби та співпраці. А цей пам'ятник стане важливим духовним знаком для нашого майбутнього", - цитують слова президента Румена Радева болгарські ЗМІ. Як і відповідну промову Александара Вучича: "У нас із болгарами одна віра, у нас було багато проблем у минулому, але ми не можемо собі дозволити мати нові в майбутньому. Вдячний Болгарії за підтримку європейського шляху Сербії, за інвестиції, які роблять її туристи, котрі приїжджають до нас. Майбутнє Сербії та Болгарії в всякому разі спільне. Тож хай живе дружба Сербії та Болгарії!".