Понад рік не працювали поромні і човнові переправи через Дністер на Вінниччині. Закритими були також сухопутні пункти пропуску. Територією області проходить майже 200 кілометрів кордону з сусідньою Молдовою. Переважна більшість його ділянки значиться по Дністру. Невелика частина межує з невизнаною Придністровською Молдовською Республікою.

У березні минулого року у зв’язку з посиленням карантинних заходів, майже всі пункти пропуску на кордоні припинили роботу. Переправу здійснювали тільки по автомобільному мосту у місті Могилів-Подільський, а також залізничному мосту у цьому ж місті, де курсували вантажні состави. Пасажирським потягам з Молдови, що проходили транзитом через українську територію, ввімкнули червоне світло.

У понеділок, 24 травня, пункти пропуску відновили роботу. Про це повідомила Державна прикордонна служба на своїй офіційній сторінці. Щоправда, у повідомленні нічого не сказано про рух пасажирських потягів. «Голосу України» вдалося дізнатися інформацію з власних джерел. Цитуємо відповідь нашого співрозмовника: «Поїзди не пустили і не скоро пустять». Що означають слова «не скоро пустять», посадовець не пояснив.

У перший день поновлення роботи пунктів пропуску тільки два пасажири скористалися поромною переправою — у такий спосіб вони добралися з молдовського міста Сорока на український берег, де розташоване село Цекинівка. Цим же поромом з нашої сторони переправили один легковий автомобіль. І це упродовж усього робочого дня, тобто з восьмої ранку і до восьмої вечора.

Пором належить підприємцю з міста Сорока Валерію Марченку. Кореспондент «Голосу України» поспілкувався з ним телефоном. Підприємець каже, поки що не бачить можливості відновити той потік пасажирів, що був раніше. За його словами, причина у додаткових вимогах при перетині кордону. Вони стосуються карантинних заходів. Українські прикордонники вимагають у тих, хто переправляється на молдовський берег, ПЛР-тести на CОVID-19 (дійсні протягом 72 годин) і страховий поліс.

Такі документи слід пред’явити не тільки тим, хто відправляється з українського берега до Молдови. Українські вартові просять пред’явити їх і в пасажирів, що прибувають на поромі з Молдови. Тим часом у молдован відсутня вимога перетину кордону з наявністю ПЛР-тестів. Принаймні так стверджує наш співрозмовник з міста Сорока.

— Вартість ПЛР-теста і страхового поліса разом становить приблизно 50 євро, — зазначає Валерій Марченко. — Хто буде платити такі гроші? У переважної більшості пасажирів нашої поромної переправи особливі потреби при перетині кордону. Мешканці української Цекинівки переправляються до нас у місто на ринок чи в магазини за покупками. Дехто з них добирається на роботу. Заради цього ніхто не стане проходити тести, викладати за них немалу суму грошей. Тим більше, що в селі немає можливості швидко отримати результат тесту. Лабораторія знаходиться у Вінниці, а туди майже 200 кілометрів. Ось конкретні причини того, чому пором буде здебільшого простоювати. Переправу відновили, але для кого?

Довідково

Щоб переправитися на поромі між молдовським містом Сорока і українським селом Цекинівка, нині треба сплатити таку суму: з пасажира 13 гривень, за легковий автомобіль — 40 гривень, вантажний — залежно від тоннажності (50 грн./тонна). Крім Могилева-Подільського, де діють три мостові переправи (два мости автомобільні і один залізничний), налагоджено поромні переправи у Ямполі і Цекинівці, а також човнові у Цекинівці і Великій Кісниці. До речі, у Великій Кісниці є ще пішохідний пункт пропуску на кордоні з невизнаною ПМР. По суші можна потрапити на територію сусідньої держави у селі Студена. Автомобільний пункт з Придністровською Молдовською Республікою діє у селі Болган.

Вінницька область.