На знімку: під час зустрічі Володимира В’ятровича із громадськістю.

 

На Донеччині відбулася низка зустрічей та інших публічних заходів із відомим українським істориком, публіцистом, громадським активістом, народним депутатом, колишнім головою Українського інституту національної пам’яті Володимиром В’ятровичем.

У Краматорську Володимир В’ятрович та співкоординатор руху «Простір свободи» Тарас Шамайда презентували проект під назвою «Порядок денний: деколонізація». Під деколонізацією ініціатори розуміють звільнення країни від російського впливу та переосмислення історичних і сучасних подій.

«Ми маємо справу з колоніальною спадщиною, якій сотні років, — зазначив під час перебування на Донеччині народний депутат. — І навіть при пришвидшеному темпі, в умовах російсько-української війни, за кілька років, усе одно подолати цю колоніальну спадщину неможливо. Відтак ця робота має бути продовжена й, більше того, має набути системнішого підходу. Деколонізація має стати одним із ключових питань саме на політичному порядку денному. Я дуже хочу вірити, що це питання буде не питанням дискусій — чи потрібно воно, а питанням того, як краще цю деколонізацію провести. Що ключові питання національної ідентичності будуть об’єднувати українських політиків незалежно від того, яку політичну силу вони представляють. Що на 30-му році незалежності дискутуватиметься не те, чи потрібна Україна, а те, якою вона має бути».

Під час круглого столу у Краматорську за участю Володимира В’ятровича йшлося про ще один проект «Донеччина: від війни до відбудови». Його ініціювало управління інформаційної політики Донецької облдержадміністрації до 30-річчя Незалежності України.

Розповідаючи про суть цієї ініціативи, начальниця управління інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Донецької ОДА Тетяна Тюріна сказала: «У проекті «Донеччина: від війни до відбудови» ми прагнемо показати, що, попри все, попри війну, попри те, що нам ще працювати й працювати, зрушення на сході відбуваються. Нашою метою є показати оцю динаміку, дати людям надію і спонукати їх робити ці маленькі невеликі справи».

Про декомунізацію, боротьбу з російською пропагандою, майбутнє України і роль мови та знання справжньої, не перекрученої, історії, про культуру та книгу йшлося й на зустрічі у Книжчиному домі Дитячої центральної бібліотеки імені Пушкіна міста Краматорська. До діалогу з Володимиром В’ятровичем долучилися депутати, громадські діячі, ветерани російсько-української війни, працівники культури та небайдужі містяни.

З особливим почуттям Володимир В’ятрович провів зустріч із громадськістю Бахмута, який до 2016 року називався Артемівськом.

«Приємно почуватися «напівхрещеним батьком» такого гарного міста, — сказав історик, який свого часу був одним з ініціаторів його перейменування. — «Напів» — бо причетний до того, що місто вже не Артемівськ. Та все-таки те, що місто повернуло собі історичну назву, є заслугою місцевої громади».

Донецька область.

Фото з відкритих джерел.