На зустрічі лідерів Євросоюзу, що відбулася на початку тижня в Португалії, головними темами обговорень мали бути заходи з протидії поширенню коронавірусу, проблеми кліматичних змін, аналіз реалізації угоди про торгівлю та співробітництво, питання енергетики, але додалися й актуальні події, зокрема у зв’язку з примусовою посадкою літака Белавіа у Мінську.

Окремою темою стали питання щодо закінчення будівництва газопроводу «Північний потік- 2», навколо якого точаться дискусії в Європі та США. Про це під час брифінгу за підсумками саміту повідомила канцлер Німеччини Ангела Меркель. Вона заявила, що будівництво хоч і завершується, але це не означає, що проблема, котра існувала із самого початку реалізації цього проекту, вичерпана.

«Дискусії і переговори із США щодо «Північного потоку-2», — заявила Меркель, — звичайно, ще триватимуть. Ми із самого початку вітали (рішення про відмову від частки санкцій щодо «Північного потоку-2». — Ред.), тому я у будь-якому разі дуже критично налаштована проти екстериторіальних санкцій, не важливо, де вони запроваджуються».

Канцлер зазначила, що Німеччина вже давно не перебуває «в односторонній енергетичній залежності від Росії, але енергетичні відносини з Росією міцні».

Утім, незважаючи на міцність контактів з Москвою, Берліну доводиться напружувати всі свої дипломатичні й економічні зусилля, аби все-таки просунути російські труби до німецького берега.

Адже проти будівництва «Північного потоку-2» наполегливо виступає низка європейських країн, зокрема Україна, а США з грудня 2019 року кілька разів запроваджували потужні економічні санкції.

Але 20 травня Вашингтон заявив, що відмовляється надалі застосовувати економічні обмеження проти компанії Nord Stream 2 AG, котра реалізує проект російського газопроводу, пояснивши це власними національними інтересами.

Утім уже за два дні потому США запровадили санкції проти деяких установ Росії і суден, котрі працюють на спорудженні цього об’єкту. Їх зазнали кілька російських організацій та підприємств, зокрема «Морська рятувальна служба», «Мортранссервіс», Самарський теплоенергетичний майновий фонд «Коксохімтранс», а також 13 суден. Тож нині питання стоїть на швидкість — хто кого обжене у цьому двобої?

***

Тим часом президент США Джо Байден пояснив, чому відмовився від нових санкцій США проти проекту газопроводу «Північний потік-2». На його думку, оскільки проект майже закінчений, цей крок зашкодив би відносинам з Європою. «Проект був майже повністю завершений до часу, коли я прийшов на посаду. І питання не стоїть так, що я можу дозволити чи не дозволити Німеччині робити щось... Застосувати санкції зараз, на мою думку, буде контрпродуктивно для наших європейських відносин», — цитує Байдена агентство Reuters.
Водночас він зауважив, що в Німеччині знають про його позицію. «Вони обізнані про те, що я думаю з цього приводу, і, сподіваюся, ми зможемо напрацювати варіанти, як вони будуть діяти з цим проектом далі», — сказав президент.

Берлін.