Метою візиту було ознайомлення з поточною безпековою та оперативною ситуацією в районі проведення ООС, зокрема поблизу великих міст, в яких проживає цивільне населення та зосереджені об'єкти промисловості.

Іноземних гостей супроводжували заступник командувача Об'єднаних сил генерал-майор Едуард Москальов та Директор першого територіального департаменту Міністерства закордонних справ України Василь Химинець.

Перебування делегації розпочалося з брифінгу на території однієї з бригад, під час якого заступник командувача Об'єднаних сил поінформував присутніх про ситуацію вздовж лінії зіткнення та закцентував увагу на заходах, що вживаються для покращення гуманітарної складової. Як черговий доказ російської агресії іноземцям продемонстрували залишки боєприпасів, вироблених в РФ і випущених ворогом у бік українських позицій.

Цього ж дня німецькі парламентарії відвідали зруйноване селище Широкине, аби на власні очі побачити наслідки війни. Через збройну агресію РФ мешканці цього курортного населеного пункту біля моря, що поблизу Маріуполя, залишили свої оселі й не мають можливості повернутися до власних домівок.

Депутатка Європарламенту і член комітету закордонних справ ЄС Віола фон Крамон-Таубадель не вперше відвідує Україну й безпосередньо Луганську та Донецьку області. До 2014 року вона ініціювала впровадження зелених технологій на сході України, й, зокрема, будівництво установки із виробництва біогазу у Волновасі та спорудження вітрової електрогенеруючої станції неподалік Широкиного.

"Дуже прикро, що вітряки, які ми бачили з даху будинку в Широкиному, зараз знаходяться на території, окупованій російськими військами, та не працюють, - сказала депутатка Європарламенту. - Сумно дивитися на ті руйнування, які спричинила війна. Я люблю Україну, люблю українців. Ви дуже хороші, миролюбні люди, а ця війна - великий тягар і випробування для вас".

Пані Віола фон Крамон-Таубадель також зазначила, що європейські лідери країн мають колективно обдумати, як ефективно допомагати Україні.

"Надання мобільних шпиталів, прийняття поранених українських воїнів на реабілітацію, звісно, добре. Але слід подумати, як Україні надати оборонну зброю, яка допоможе протистояти збройній агресії, адже ваша держава має на це право", - підсумувала пані фон Крамон.

Директор першого територіального департаменту Василь Химинець наголосив на важливості отримання закордонними партнерами інформації про війну в Україні саме від українців.

"Під час таких візитів наші закордонні партнери на власні очі бачать наслідки обстрілів українських міст російськими військами, - зауважив представник МЗС України. - Спілкуючись із українськими військовими, вони з перших вуст дізнаються про реальну ситуацію на фронті. Ми переконані, що завдяки таким візитам підтримка України на міжнародній арені лише зростатиме".

На знімках: під час перебування делегації представників Бундестагу в районі проведення ООС.

Фото прес-центру штабу Об'єднаних сил.