Генеральна секретарка ОБСЄ Гельга Шмід, яка нині з візитом перебуває в Україні, заявила, що ОБСЄ підтримуватиме зусилля з вирішення конфлікту на сході України на основі Мінського і Нормандського процесу, адже це єдиний спосіб врегулювання. Про це вона сказала на спільній з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою прес-конференції в Києві за підсумками переговорів, передає Укрінформ. Також Гельга Шмід запевнила, що ОБСЄ документує інциденти, які стаються й в Криму, адже мандат організації поширюється й на окупований півострів. Крім того, генеральна секретарка переконана, що потрібно розширювати можливості Спеціальної моніторингової місії та більше працювати над проблемою розмінування.

За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби під час переговорів з генсеком ОБСЄ Хельгою Шмід передусім йшлося про принципові та актуальні для України питання, пов’язані з роллю ОБСЄ у реагуванні на найбільшу безпекову загрозу на просторі ОБСЄ — триваючу російську агресію проти України.

«Абсолютно очевидно, що відновлення довіри на європейському континенті без припинення російської агресії, без деокупації окремих районів Донецької та Луганської областей і Автономної Республіки Крим та міста Севастополь є неможливою», — заявив міністр.

Дмитро Кулеба та Хельга Шмід приділили окрему увагу діяльності найбільшої польової операції ОБСЄ, Спеціальної моніторингової місії в Україні (СММ).

Глава української дипломатії висловив вдячність за роботу моніторів СММ у складних безпекових умовах і окремо підкреслив, що мандат місії охоплює всю територію України, включно з Автономною Республікою Крим і містом Севастополь.
Міністр також наголосив на необхідності верифікації ОБСЄ порушень Мінських домовленостей, моніторингу неконтрольованої ділянки українсько-російського державного кордону та безпекової ситуації в Азово-Чорноморському басейні, запуску дистанційного моніторингу СММ ситуації в Криму.

Глава МЗС України окремо підкреслив важливість відвідання пані Хельгою Шмід зони проведення операції Об’єднаних сил і одного з контрольних пунктів в’їзду-виїзду під час її візиту в Україну.

Водночас Хельга Шмід звернула увагу, що робота СММ ОБСЄ високо оцінюється Україною, однак вона вказала на те, що ця місія стикається і з обмеженнями доступу до територій.