Про це виданню Financial Times повідомили вчені, котрі досліджували це питання під керівництвом професора Рольфа Маршалека. Вони пояснили, що тромбоз обумовлений способом доставки спайкового білка патогену в організм людини. Для цього застосовуються аденовірусні вектори, котрі переносять білки патогену не в рідину клітини, а в її ядро.

За словами професора Рольфа Маршалека, котрий очолює групу дослідників, що вивчають цю проблему, спайковий білок спрямовується не в цитозольну рідину здорової клітини, де коронавірус зазвичай продукує білки, а в її ядро. Після того частинки спайкового білка розщеплюються і створюють мутації, неспроможні зв’язатися з клітинною мембраною і викликати імунізацію, а також спричиняють тромбоз приблизно в однієї зі 100 тисяч осіб.

Крім того, Рольф Маршалек зазначив, що створені на основі РНК препарати, наприклад Pfizer і Moderna, доправляють генетичний матеріал спайкового білка у клітинну рідину, а не в ядро, і це унеможливлює таку побічну реакцію.

Дослідник висловив думку, що розробники вакцин від COVID-19 можуть замінити секвенування спайкового білка, щоб запобігти його розщепленню. Він також уточнив, що представники компанії Johnson&Johnson уже зв’язалися з його лабораторією для того, аби адаптувати свій препарат.

Водночас учений зазначив, що спайковий білок вакцини Johnson&Johnson зазнає зрощення менше, ніж такий само білок із препарату AstraZeneca, і саме тому випадки тромбозу після щеплення J&J були виявлені лише у восьми вакцинованих осіб із загальної кількості 7,4 мільйона щеплених.

Берлін.