На ній видно, як сім американських солдатів, які брали участь у нещодавніх спільних навчаннях НАТО на полігоні поблизу Пловдива, "захоплюють" один із цехів підприємства. Спочатку вони перелазять через високий паркан, а потім, розділившись на дві групи, починають оточувати робітників. Ті в розгубленості від появи солдатів у невідомій формі і з автоматичною зброєю в паніці під дулами автоматів піднімають руки вгору. Потім їм наказують лягти на підлогу, а руки тримати на потилиці. Доки троє солдатів тримали їх "на мушці", інші оглядали приміщення в пошуках "терористів". Завершивши умовну "зачистку" території, автоматники залишили межі заводу.

Після показу цього відеозапису в Болгарії вибухнув величезний скандал. Господар підприємства Марін Димитров назвав "захоплення" його підприємства і тримання робочих під дулами автоматів неприпустимим і принизливим актом. Він звернувся з протестами до посольства США, міністерства оборони Болгарії і до місцевої влади, які не пояснили учасникам навчань, де закінчуються межі тренувальної зони. Він також звернувся з позовом до суду. "Для мене і робітників, які стояли під дулами автоматів з піднятими руками, це серйозна образа. Наче ми терористи якісь", - пояснив суть своїх претензій власник заводу.

Міністр оборони службового уряду Болгарії Георгі Панайотов минулої суботи провів екстрений брифінг, на якому назвав інцидент у селі Чешнегірово неприємним непорозумінням. І запевнив журналістів, що ці недопрацювання під час навчань ретельно розбирають у міністерстві за участю військової прокуратури. Він назвав неприпустимим той факт, що ніхто з керівників навчань не доповів у відомство про "захоплення" громадянського об'єкта. Перевірка обізнаності щодо нього і вжитих заходах має закінчитися протягом трьох днів. Але, найімовірніше, десантна група не доповіла про свої дії командирам. А потім сплив цей відеозапис, який спричинив величезний скандал.

Міністр повідомив, що під час брифінгу було отримано повідомлення від посольства США в Болгарії, в якому звучать вибачення на адресу робітників підприємства за дії їхніх солдатів. У ньому висловлюється готовність американської сторони загладити провину військовослужбовців за завдану матеріальну шкоду відповідною компенсацією. Георгі Панайотов заявив, що до цього готове і його відомство, хоча цей інцидент і стався ще при колишньому уряді.

Оскільки в Болгарії також існує похідне твердження від нашої приказки "Обіцяти - не значить одружитися", власник підприємства в селі Чешнегірово поки що не став відкликати свій позов із суду.