Прем'єр-міністр Словенії Янес Янша вже представив керівникам Європейського парламенту пріоритети під час головування країни в ЄС. Він запевнив, що основна увага, як і раніше, приділятиметься подоланню наслідків пандемії, чесному розподілу коштів, виділених з бюджету ЄС на допомогу всім державам, а також проведенню масової вакцинації громадян.

Прем'єр-міністр Словенії пообіцяв посприяти Хорватії, Болгарії та Румунії у вступі до Шенгенського простору. На його переконання, це сприятиме підвищенню рівня безпеки в Європі, передусім на Балканах. Його в цьому прагненні підтримав голова Європейського парламенту Давид Сассолі.

У Хорватії, Румунії та Болгарії повідомлення Янеса Янші було сприйнято із вдячністю. Там зазначили, що вони давно виконали всі технічні вимоги ЄС щодо членства в Шенгенському просторі. Так, болгарські експерти стверджують, що приєднання до Шенгену Болгарії і Румунії створить додаткові умови для розвитку загального економічного простору в регіоні, сприятиме поглибленню взаємозв'язку підприємств регіону. Що у підсумку поліпшить ділове середовище й ліквідує існуючі досі перешкоди в торгівлі з іншими країнами ЄС.