Також обшуки відбулися у колишнього голови руху «Відкрита Росія» Олександра Соловйова, який був помічником політика, і у голови штабу Гудкова Віталія Венідіктова.

«Формального приводу не знаю. Реальний — ясний», — прокоментував ситуацію Дмитро Гудков у своєму телеграм-каналі.

Батько Дмитра Гудкова, колишній депутат Держдуми Геннадій Гудков, повідомив у Твіттері, що водночас поліція прийшла й до квартири сестри його дружини, і в московську квартиру Дмитра Гудкова.

Швидше за все, обшуки пов’язані зі справою про співпрацю з «небажаною організацією», порушеною проти колишнього виконавчого директора «Відкритої Росії» Андрія Пивоварова.

Напередодні Пивоварова зняли з рейсу до Варшави у петербурзькому аеропорту Пулково. Після затримання колишнього директора «Відкритої Росії» відвезли на допит до Слідчого комітету Росії. Звідти Пивоваров передав через свого адвоката лист, у якому вказав, що проти нього порушено кримінальну справу про діяльність «небажаної організації». При цьому справа була порушена в Краснодарі.

27 травня «Відкрита Росія» повідомила про самоліквідацію, щоб захистити прихильників від можливого кримінального переслідування за участь у «небажаній організації». Небажаною може бути визнана будь-яка неурядова організація, яка, на думку генерального прокурора Росії або його заступника, становить «загрозу безпеці держави і основам конституційного ладу». Після внесення в список небажаних в організації заморожують всі її рахунки. Також повинні бути закриті всі її відділення. Співпрацювати з такими організаціями заборонено. Порушникам закону, в залежності від ступеня участі в діяльності небажаної організації, загрожують штрафи до 500 тисяч рублів і тривалі терміни позбавлення волі, інформує «Радіо Свобода».