«У моїх записах маса статистики, що підтверджує важливість океанів для економіки й екології, — почав свій виступ Голова Генеральної Асамблеї Волкан Бозкир (на знімку). — Цілі сторінки також заповнені даними про нинішній стан океанів: від забруднення пластиком до знебарвлення коралів і закислення океанів. Зрозуміло, що нічого хорошого там не знайти. Ми все про це знаємо, кожний з нас. Тут немає нічого нового. Тому говорити нам потрібно — причому прямо зараз, не відкладаючи — про те, що із цим робити».

За словами Волкана Бозкира рік, що минув, показав, що люди готові до змін, вони не хочуть жити у світі, де стається одна криза за іншою. «Ми не зможемо жити на планеті без океану — цей варіант виключено, — сказав голова Генасамблеї. — Ми повинні знайти ясні, революційні та практичні шляхи подолання кризи й колективно взяти їх на озброєння. Наші відносини з океаном мають змінитися».

Забруднення й емісії парникових газів спричинюють закислення океанів, що загрожує морським екосистемам. Причому, за прогнозами, рівень кислотності до кінця нинішнього сторіччя може збільшитися на 100—150 відсотків, від чого постраждає більш як половина всіх морських організмів. А до 2050 року за нинішніх темпів забруднення пластика в океані буде більше, ніж риби. За наявними даними, число так званих мертвих зон в океані зросло з 400 в 2008-му до 700 в 2019 році. Майже 90 відсотків видів мангрових заростей, водоростей і болотних рослин, а також 31 відсоток видів морських птахів зараз перебувають під загрозою зникнення.

В останні роки стан Світового океану став предметом пильної уваги міжнародного співтовариства. Нинішнє десятиліття, що стартувало 1 січня 2021 року, проголошене в ООН Десятиліттям наук про океани в інтересах сталого розвитку. Нагадаємо, що з 18 Цілей сталого розвитку на період до 2030 року, що їх прийнято світовими лідерами, 14-та присвячена океанам.

Фото із сайту ООН Лой ФЕЛІПА.