Переважна більшість із них утекли з Афганістану (47 %), Сирії (майже 15 %) і Сомалі (майже 10 %). Як відомо, всі острови входять до державної програми поголовної вакцинації місцевого населення «COVID-free». І всі місцеві жителі вже пройшли імунізацію.

Щоб повністю убезпечити острів’ян і туристів від коронавірусу, уряд Греції оголосив, що з майбутнього понеділка бригади лікарів почнуть масову вакцинацію всіх біженців, які перебувають у таборах. Кампанія стартує на Самосі, Хіосі й Лесбосі, де поселилося найбільше мігрантів. А потім охопить і дрібніші острови. Імунізуватимуть біженців одноразовою вакциною компанії Johnson § Johnson.

Грецькі ЗМІ помітили цікаву деталь: якщо за час пандемії тисячі громадян країни загинули від COVID-19, то мігранти виявилися стійкішими до цієї хвороби. За весь час від коронавірусу помер лише один біженець із Афганістану. Сталося це ще торік у вересні. І не на островах, а в таборі «Малакаса», що розташований в континентальній частині Греції. Там виявилося ще кілька тих, хто заразився COVID-19, але вони змогли перемогти вірус.