Афера полягала у тому, щоб доставити замовнику - львівській лікарні рентгенівський апарат з дозиметром, ціна яких насправді не 58 тис. євро, а 24 тисячі.

Різницю у вартості виявили митники посту "Ужгород", що на українсько-словацькому кордоні, які уважно вивчили супровідні документи товарів.

Відтак, було з'ясовано, що керівництво іноземної компанії вчинило дії, спрямовані на приховування від митного контролю, шляхом подання підробленого документа - інвойсу, що містить неправдиві відомості щодо кількості, найменування та вартості товару.

Згідно з договором поставки, укладеного між фірмою та львівською лікарнею, вартість товару становила два млн грн, з яких кошти місцевого бюджету - 1,9 млн грн, НСЗУ - 100 тис грн. До речі, цей товар є предметом публічної закупівлі. Однак, фактична його вартість - 810 тис. грн, констатує прес-служба митниці.

Це порушення митних правил задокументовано, складено протокол за ч.1 статті 483 Митного кодексу, яка передбачає накладення штрафу в розмірі 100% вартості товарів (безпосередніх предметів порушення митних правил) з їх конфіскацією. Нині мобільний рентгенівський апарат в комплекті з моноблоком та дозиметр вилучено на склад митниці до рішення суду.

Ужгород.

Фото прес-служби Закарпатської митниці Держмитслужби.