Ще в перший день червня прем’єр-міністр Еді Рама під час відвідування приморського міста Шенджин, де спостерігається будівельний бум і нові готелі на березі Адріатичного моря ростуть як гриби після дощу, дав чіткий сигнал власникам «самобудів». Якщо вони за тиждень не знесуть свої незаконні будівлі, то відповідатимуть за незаконне їх будівництво за законом. І під статті кримінального кодексу потраплять замовники, проектанти, інженери й навіть робітники.

Він заявив, що більше не терпітиме обвинувачень на адресу уряду, який, нібито, заплющує очі на те, що міжнародні злочинні групи, котрі займаються наркотрафіком, відмивають «брудні» гроші в країні. І як пральні для брудних грошей використовують будівельну й туристичну галузі. На це вказує безліч фактів, викладених у дослідженні «Аналіз потоків робочої сили, наркотиків і фінансових коштів у країнах Західних Балкан». Його провела міжнародна організація Глобальна ініціатива проти транснаціональної організованої злочинності (GIATOC). У доповіді цієї організації зазначається, що в Албанії існує понад 15 мафіозних сімей, які контролюють організовану злочинність і відмивають «брудні» гроші. При цьому вони тісно пов’язані з політиками як місцевого, так і державного рівня. Ось чому в багатьох виникають величезні сумніви, що перевірки, які почалися, виявлять багато «самобудів». У мафії достатньо коштів і для того, щоб легалізувати незаконні будівлі, заплативши чималі гроші чиновникам, і для того, щоб найняти найкращих адвокатів для захисту їхніх інтересів. Документів на будівництво немає тільки в тих, хто зводить «халупи» в неблагополучних кварталах, куди поліція заглядає дуже рідко. І зараз у закинуті нею тенета може потрапити лише «дрібна рибка», а не акули «чорного бізнесу».

Але те, що боротьба з «самобудом» почалася на державному рівні, уже гарний знак для Албанії і позитивний сигнал для чесних інвесторів.