Посол КНР в Україні Фань Сяньчжун, міністр Кабінету Міністрів Олег Немчинов, ректор Київського університету імені Бориса Грінченка Віктор Огнев’юк (зліва направо).

Його організаторами виступили Посольство КНР в Україні, Інститут стратегічних досліджень та прогнозів «Янус», відділ пропаганди Комуністичної партії Китаю (КПК) провінції Ганьсу, Київський університет імені Бориса Грінченка і Ланьчжоуський університет мистецтв та науки. Важливо відзначити, що форум відбувався одночасно на майданчиках двох університетів, що були поєднані через Інтернет. Доповіді звучали по черзі з київської та ланьчжоуської кафедр.

Захід відкрив міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчинов, котрий зачитав вітальне слово до учасників від прем’єра Дениса Шмигаля, у якому, зокрема, згадувалося, що Китай — великий друг України. За словами прем’єра, нині ця держава стала однією з найуспішніших у світі в питанні подолання наслідків пандемії COVID-19. Тому досвід КНР є важливим і для нашої країни. Згадували вітчизняні спікери у своїх промовах й допомогу Китаю, яку він виділив Україні для боротьби з коронавірусом.

Посол КНР Фань Сяньчжун у своїй промові зазначив, що нині Китай — це друга економіка світу й найбільший ринок планети. Утім, так було далеко не завжди. Історія бурхливого розвитку цієї країни почалася 1978 року, коли в Піднебесній взяли курс на нову політику відкритості й реформ. Натомість свого апофеозу вона набула в останнє десятиріччя, коли країну очолив Сі Цзіньпін. Втілення його ідей у сфері державного управління привели до зростання авторитету й ваги Китаю у світі, а також гуртування народу довкола лідера. «Ідеї Сі Цзіньпіна є глибокими і багатогранними. Я не зможу розповісти про усі з них у межах доповіді, але зупинюсь на кількох важливих аспектах», — заявив посол КНР в Україні.

Серед таких аспектів пан посол відзначив необхідність обрати шлях розвитку держави відповідно до її специфіки. «Досвід інших країн, хай і успішний, не можна копіювати», — згадав слова Сі Цзіньпіна Фань Сяньчжун. Так, КПК обрала шлях соціалізму з китайською специфікою, і він виявився правильним, адже його підтримав народ.

Посилаючись на ідеї очільника Китаю, пан посол навів східну приказку: «Вода може тримати човен, а може його перекинути». Такі ж відносини між народом та владою. Судячи з останніх успіхів Піднебесної, їхній човен міцно тримається на воді.

Навіть більше — Китай сьогодні став глобальним гравцем у сферах економіки, безпеки та торгівлі. Реалізовуючи проект Сі Цзіньпіна «Один пояс — один шлях», Пекін зміг згуртувати десятки країн, створити глобальну систему торгівлі й нові можливості для розвитку.

Фань Сяньчжун не оминув і відносин, які складаються між Україною та Китаєм. Зокрема, цього місяця відзначатиметься річниця стратегічного партнерства між Україною та Китаєм. Її можна відзначити тим фактом, що нині КНР стала найбільшим торговим партнером України.

Зростає зацікавлення Китаєм і в Україні. Ректор Київського університету імені Бориса Грінченка Віктор Огнев’юк, на базі якого відбувалася українська частина форуму, відзначив, що в його вузі нині триста студентів вивчають китайську мову. Щороку тут випускають перекладачів та учителів китайської мови. Вчора в рамках форуму Фань Сяньчжун та Віктор Огнев’юк відкрили нові класи для вивчення китайської мови, які були устатковані за підтримки КНР. Це, безумовно, стане ще однією цеглинкою у справі зміцнення дружби між двома народами.

Фото автора.