Про це він повідомив у Твіттері, зауваживши, що чекає на зустріч з Президентом Сполучених Штатів Джозефом Байденом, «щоб обговорити шляхи розширення стратегічної співпраці України та США». В Офісі Президента поінформували, що запрошення відвідати США надійшло під час телефонної розмови двох президентів. У ній ішлося про безпекову ситуацію на сході України та вздовж українсько-російського кордону, реформи в нашій країні та протидію поширенню коронавірусу. Розмова відбулася напередодні важливих міжнародних зустрічей, зокрема, саміту НАТО, «Групи семи», запланованих перемовин Джозефа Байдена з керівництвом Європейського Союзу та лідером РФ Володимиром Путіним.

Володимир Зеленський під час бесіди ще раз наголосив на важливості надання Українській державі Плану дій щодо членства в Альянсі. Натомість Джо Байден «запевнив, що позицію України обов’язково буде враховано під час обговорення стратегічних питань у НАТО, а також запланованих заходів найвищого рівня», інформує ОП.

Речниця Білого дому Джен Псакі у свою чергу також зауважила, що Джо Байден запевнив Зеленського, що позицію України буде враховано. Джон Байден «підтвердив непохитну відданість США суверенітету і територіальній цілісності України перед обличчям триваючої російської агресії на Донбасі і в Криму», — повідомила вона.

Стосовно ситуації на українсько-російському кордоні, то Володимир Зеленський зауважив, що там і надалі спостерігається висока концентрація російських військ і важкого озброєння. «Так зване відведення російських військ є лише імітацією», — сказав він.

Окрім того, ОП повідомив, що Джо Байден підтримав ініціативу щодо створення Кримської платформи. Він запевнив, що Сполучені Штати будуть представлені на саміті ініціативи на високому політичному рівні.

Глави держав також обговорили питання енергетичної безпеки. Президент США наголосив, що він є противником реалізації проекту «Північний потік-2». Зі свого боку Володимир Зеленський акцентував увагу Джо Байдена, що «Північний потік-2» — це не економічний проект. Він створює серйозну загрозу та є безпековим викликом і має розглядатися через призму гарантій безпеки для України.

Президенти також обмінялися думками щодо прогресу України у впровадженні ключових реформ. Лідери обговорили стратегічне партнерство на підтримку плану президента Зеленського по боротьбі з корупцією та реалізації програми реформ, заснованої на спільних демократичних цінностях, а також євроатлантичні прагнення України, поінформувала речниця Білого дому.

Також під час розмови глава Білого дому повідомив, що США планують надати Україні 900 тисяч вакцин від коронавірусу. «Це збереже життя багатьох українців. США вкотре підтвердили відданість стратегічному партнерству з Україною», — подякував Володимир Зеленський.