Міністри врахували ту обставину, що люди, які живуть у цих країнах, давно пов'язані родинними узами, продовжують вести спільний бізнес і активно спілкуватися між собою. Тому, крім імунізації власного населення, дуже важливо, щоб від коронавірусу було прищеплено якнайбільше й громадян цих країн, котрі не мають можливості отримувати вакцини від ЄС.

ЗМІ повідомляють, що минулого понеділка віце-прем'єр і міністр внутрішніх справ Хорватії Давор Божинович передав Боснії і Герцеговині 30 тисяч доз вакцини AstraZeneca. Зважаючи на те, що БіГ дотепер не має міністерства охорони здоров'я, символічний дарунок від Божиновича прийняла міністр цивільних справ Боснії і Герцеговини Анкіца Гуделевич. Вона подякувала уряду Хорватії за щедру допомогу й запевнила, що вакцини буде розподілено між усіма суб'єктами БіГ.

Слід зазначити, що раніше Сербія подарувала БіГ 10000 вакцин AstraZeneca, а також доправила кілька тисяч доз вакцин у Скоп'є. Болгарія вирішила не відставати від Сербії і безоплатно поділилася із сусідньою Північною Македонією часткою від кожної партії вакцин проти COVID-19, які вона придбала безпосередньо у виробників. Це - Pfizer/BioNTech, Moderna і AstraZeneca.