На його переконання, він може принести величезну вигоду не тільки регіону, а й усьому континенту. «Розширення ЄС допоможе забезпечити стабільний, успішний і мирний континент», - упевнений Сасоллі.

Однак він знову зауважив, що в цьому процесі є одне, проте істотне «але». Країни Західних Балкан мають завершити всі необхідні реформи як в економіці, так і в сферах правосуддя, освіти, соціального забезпечення громадян тощо. А крім цього - владнати будь-які спори із сусідами. Адже найгарячішою точкою на Балканах є невирішене косовське питання. А влада Північної Македонії не може розв'язати давній спір з Болгарією про походження македонської мови, загальні сторінки історії та культури.

Переговори між науковцями Софії і Скоп'є тривають, але, зважаючи на все, вони далекі від консенсусу.

В опозиційній партії Внутрішня македонська революційна організація - Демократична партія за македонську національну єдність (ВМРО-ДПМНЄ) вважають, що прем'єр-міністр країни Зоран Заєв і спецпредставник уряду в Болгарії Владо Бучковскі ведуть із владою Софії «таємні закулісні перемовини». Вони нібито готові піти їм на будь-які поступки, аби отримати «добро» від Софії на початок переговорів з ЄС. Лідер ВМРО-ДПМНЄ Хрістіян Міцкоскі 7 червня повідомив, що опозиція, яку дотепер підтримують певні верстви суспільства, розпочне протести проти переговорів з Болгарією, які й понині покрито таємницею. На його думку, це стосується «майбутнього країни і його народу» і може вплинути на його ідентичність, культуру, звичаї, мову й антифашистську боротьбу (у Скоп'є вважають, що в роки Другої світової війни Болгарія, яка була союзницею Німеччини, окупувала країну, і народ Македонії тоді воював проти фашизму). У Софії стосовно цього інша думка - мовляв, Болгарія просто повернула собі споконвічні території і не знищувала людей, які жили на них.

Міцкоскі оголосив, що ВМРО-ДПМНЄ, починаючи з 8 червня, щодня з 15.00 до 17.00 виводитиме громадян на основні перехрестя вулиць і перекриватиме рух ними в 10 великих містах - Скоп'є, Охрид, Бітола, Кічево, Кавадарці, Прилеп, Струмиця, Штип, Велес і Кочани. Він заявив, що протести триватимуть доти, поки влада не пояснить народу, що міститься в «дорожній карті», за якою прем'єр веде переговори із Софією. Міцкоскі запевнив: у нього є інформація, отримана з дипломатичних джерел, що їх результатом «може стати розрив Македонії на окремі частини», а також «асиміляція і болгаризація» населення. Тому суспільству, щоб не допустити цього, краще «відмовитися від усіх снів про ЄС». А єдиний спосіб зруйнувати плани Зорана Заєва - це масовий вихід народу на вулиці.

Північномакедонські ЗМІ нагадують, що Міцкоскі наприкінці минулого року вже організовував блокади в країні після «отриманої ним інформації про те, що Македонію буде розірвано на частини під час переговорів у Софії». Але, крім пропагандистського галасу, піднятого ВМРО-ДПМНЄ, вони не принесли результату, а лише створили безліч незручностей для громадян.