Адже документально доведено, що 17 вересня — це день нападу СРСР на Польщу за таємними домовленостями між більшовицькою Москвою і нацистським Берліном, виписаними в таємному протоколі до пакту Ріббентропа — Молотова від 23 серпня 1939 року.

На крок О. Лукашенка відреагувало польське зовнішньополітичне відомство. «МЗС з обуренням прийняло декларацію білоруської влади про встановлення нового свята» і заявило про «цілком незрозумілу логіку базування історичної політики на спадщині пакту Сталіна і Гітлера, який безпосередньо призвів до початку Другої світової війни». У МЗС РП назвали такий крок О. Лукашенка «жестом, що вписується у російські заходи, що мають на меті реінтерпретувати надзвичайно складну історію нашого регіону», та наголосили, що він «серйозно утруднить Білорусі діалог та порозуміння з сусідніми державами, а також державами всієї Європи».

У цьому контексті в своєму комюніке МЗС нагадало, що про значення 17 вересня 1939 р. для Центрально-Східної Європи чітко сказано в резолюції Європейського парламенту від 19 вересня 2019 р. стосовно значення європейської історичної пам’яті для майбутнього Європи. В цьому документі, зокрема, однозначно підкреслюється відповідальність нацистської Німеччини та радянської Росії за вибух Другої світової війни, а також наголошується на післявоєнному поділі Європи, що був наслідком імперської політики СРСР. «Встановлення Дня національної єдності для вшанування факту включення Білорусі до складу СРСР — це прославлення радянської спадщини та намагання відрізати Білорусь від її справжніх коренів. Це акт, що ставить під сумнів незалежність і суверенітет Білорусі», — резюмують в МЗС РП.

Дії Лукашенка не залишилися поза увагою і головної інституції, відповідальної в Польщі за історичну політику, — Інституту національної пам’яті. В його лаконічному коментарі наголошується: «17 вересня 1939 р. було й залишиться символом злочинної співпраці Гітлера і Сталіна проти вільних народів Європи». Далі автори коментаря нагадують, що демонстрацією дружби двох агресорів став німецько-радянський парад у Бресті, а їхня співпраця принесла поневолення мільйонам громадян Речі Посполитої, в тому числі, її національних меншин. «На окупованих землях III Рейх та СРСР розпочали політику репресій, злочинів та геноциду».

Довідково

Декретом встановлюється державне свято національної єдності, запровадження якого анонсувалось ще на початку 2021 року. Те, що О. Лукашенко підписав його днями, не є випадковістю, як і вибір дати. Все це чітко вкладається як черговий пазл політики конфронтації, яку останні тижні особливо гостро проводить офіційний Мінськ стосовно Польщі та інших країн (Литви, Латвії, Естонії, Фінляндії, Румунії), які нині засуджують дії режиму Лукашенка, а далекого 1939 року стали жертвами домовленостей між Гітлером і Сталіним про розподіл сфер впливу. Варто нагадати, що на етапі появи та обговорення цієї ідеї на вибір пропонувалися дві дати — 17 вересня та 14 листопада. Хоча ідеологічна підкладка від початку була незмінна — «об’єднання земель».