Так, президент Асоціації лікарів медзакладів Афін і Пірея Матіна Пагоні заявила: «Якщо люди, яким більше 60 років, зараз не будуть вакциновані, то ми отримаємо четверту хвилю пандемії і новий карантин цієї зими». За її словами, до початку червня рівень так званого колективного імунітету досяг приблизно 22 відсотків. А щоб гарантувати повну безпеку громадянам, до кінця червня він мав становити 50 відсотків, до кінця серпня - 75, у першій декаді вересня - 80. Але нині процес вакцинації загальмувався через появу чуток про те, що після щеплень у багатьох виникають проблеми. Це налякало людей літнього віку, які під усякими приводами уникають вакцинації. Матіна Пагоні закликала тих, хто входить до групи 60+, в буквальному сенсі слова "бігти на вакцинацію". Тим паче безплатну. Вона пригрозила, що всі невакциновані громадяни "сидітимуть удома". Трохи пізніше прем'єр-міністр пообіцяв, що власники ресторанів, таверн і кафе можуть відмовити в обслуговуванні тим, хто не має щеплень.

Греки вважають це прямою погрозою і нагадали посадовцям, що вона суперечить раніше проголошуваній ними ж тезі: вакцинація вважається особистим та індивідуальним вибором кожного громадянина, а ті, хто «заганяє» на неї, порушують конституцію, де проголошено свободу вибору. В суперечку втрутилася і президент Катерина Сакелларопулу. Вона погодилася з тим, що "існує проблема з положеннями конституції стосовно прав особистості». Але нагадала всім: «Основний Закон не визнає права будь-кого піддавати ризику життя і здоров'я іншої людини». Вона особливо наголосила: «Сподіватимемося, що кожний зрозуміє - єдиний шлях для безпеки кожного, незалежно від віку, це пройти вакцинацію. Тільки так ми можемо повернутися до колишнього способу життя, що його так довго були позбавлені. Нам ніхто не може пообіцяти, що восени ми не матимемо наступну хвилю пандемії».

А міністр охорони здоров'я Васіліс Кікіліас спробував заспокоїти суспільство, пообіцявши розробити стимули для тих, хто до зими пройде вакцинацію. За його словами, уряд уже почав розробляти їх. «Розумно й законно мати стимули й можливість для заохочення чи надання допомоги тим, хто був вакцинований на основі соціальної і економічної активності. Ось завершимо туристичний сезон, визначимо стимули, а восени вирішимо, що буде з тими, хто не вакцинований. Вважаю, що тільки суспільство підштовхне інших до вакцинації. Суспільство не можна закривати ще на одну зиму. Це - не гра. Люди ще гинуть від коронавірусу», - наголосив міністр.