Консультаційний центр для дівчат і жінок, який ця асоціація відкрила у квітні, отримав за короткий час до двох десятків сигналів від представниць слабкої статі про те, що колишні чоловіки, залицяльники, яким вони відмовили, виставляли їхні фото в оголеному вигляді (звісно, без згоди) в інтернет-простір. І при цьому супроводжували непристойними й образливими підписами. Це явище в Хорватії дістало назву «порнографічна помста».

Саме за цією статтею Кримінального кодексу відтепер суворо каратимуть «месників». Уряд уже запропонував депутатам парламенту внести відповідні поправки до законодавства. Якщо хтось із колишніх чи нинішніх партнерів зробить фото порнографічного характеру без згоди іншої сторони для розміщення в соціальних мережах чи навіть «для особистого користування», то буде покараний трьома роками позбавлення волі.

Під цю статтю потраплять і так звані фальшиві фото - deep fake, які вмільці навчилися добре робити з використанням технологій для монтажу чи маніпулювання зображеннями.

Усі організації, які захищають інтереси жіночої половини населення, привітали це рішення уряду. Вони пропонують депутатам внести в закон, що за це діяння «месників» не тільки позбавлять волі а й зобов'яжуть виплачувати грошову компенсацію за завдання образи й морального збитку.