Про суть конфлікту 3 червня в матеріалі «Штучна мілина для флагмана машинобудування» розповідав «Голос України». Йшлося про погашення заборгованості із зарплати на найбільшому підприємстві Сумщини та про увагу правоохоронців до цієї проблеми.

Вибіркова принциповість?

У квітні позаминулого року на підприємство як генеральний директор повернувся Володимир Лук’яненко. На той час Сумське машинобудівне об’єднання заборгувало працівникам найбільше в Україні: сума невиплаченої зарплати наблизилась до 300 млн грн. Люди масово розраховувались, цехи взимку не опалювали, а на багатьох дільницях повністю зупинились виробничі процеси.

За два роки відбулись хоч і незначні, та все ж позитивні зміни. Нині деякі цехи працюють у дві, а то й у три зміни, в об’єднання набирають нових працівників, сюди почали повертатися спеціалісти. А головне — людям стали регулярно виплачувати поточну зарплату та поступово скорочувати заборгованість попередніх років.

І тут сталася надзвичайна, як для Сум, подія: почесному громадянину міста Володимиру Лук’яненку висунули підозру у вчиненні кримінального правопорушення. За версією правоохоронців, генеральний директор вступив у змову з іншими посадовцями та реалізував наближеній особі майно підприємства за заниженою ціною. Через це, вважає слідство, постраждали інтереси багатьох працівників, котрим могли віддати більше боргу.

Коли правоохоронна система повертається обличчям не до олігархів державного чи місцевого штибу, а до простих людей — останнім це, як правило, приємно. Але в Сумах «наїзд» на Лук’яненка сприйняли неоднозначно. І не лише тому, що співвласнику машинобудівного об’єднання вже 83 роки, і люди йому елементарно співчувають. Багато хто в Сумах переконаний: якщо Володимира Матвійовича «знімуть з пробігу», очолюване ним підприємство вже не відродиться ніколи.

Звертають увагу й на іншу обставину. Попередній менеджмент не виплачував людям зарплату 17 місяців, накопичив рекордну в масштабах держави суму заборгованості, повіддавав у заставу банкам чи не все непрофільне майно — палац культури, дитячий оздоровчий табір, котельню, яка опалювала третину міста, — і правоохоронна система в ці оборудки не втручалась, а коли Лук’яненко санкціонував продаж готелю, що належав підприємству, у цьому одразу ж побачили кримінал.

«Не заважайте директору працювати»

10 червня до Сумського апеляційного суду прийшли не менш як тисяча містян, аби підтримати Володимира Лук’яненка. Попередня інстанція Феміди призначила керівнику і співвласнику машинобудівного об’єднання заставу у розмірі 20 млн грн, але на це рішення подали апеляцію. Саме її і мав цього дня розглянути суд. Люди тримали в руках плакати з написами «Припиніть знищувати завод!», «Не забирайте роботу у 5 тисяч сумчан!», «Дайте працювати Лук’яненку!», «Директоре, ми з тобою!» та схожими текстами.

Можливо, саме через масове скупчення людей суд того дня не прийняв жодного рішення. Наступне засідання призначили на 23 червня.

В обласній прокуратурі поінформували, що це вже вдруге Сумський апеляційний суд утримується від прийняття рішення в справі Лук’яненка.

«26 травня засідання не відбулось нібито через те, що суд першої інстанції вчасно не передав матеріали справи, — кажуть у прокуратурі. — Однак 10 червня засідання знову не відбулось нібито через те, що один із трьох суддів був зайнятий в іншому процесі». Двічі вжите в офіційному повідомленні обласної прокуратури слово «нібито» свідчить про те, що у відомстві сумніваються щодо справжніх причин перенесення судових засідань. А доки рішення не прийнято, бідкаються в прокуратурі, фігурант залишається без запобіжного заходу.

Тим часом найбільше підприємство Сумщини лихоманить, і час грає проти нього. У машинобудівному об’єднанні побоюються, що перспективний інвестор, котрий погодився спрямувати на погашення боргів із зарплати 195 млн грн, через здійнятий гармидер передумає це робити. Бо гроші, як відомо, люблять тишу.

Сумська область.

Фото із сайту sumypost.com