Ще до початку зустрічі було відомо, що перелік тем, які слід обговорити, значний. Одна з головних цілей саміту — досягти прогресу в розробці нової стратегічної концепції, відомої як НАТО-2030. Очікується, що її буде схвалено наступного року.

Напередодні саміту генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що зустріч відбудеться «у вирішальний момент для Альянсу і для його колективної безпеки» і є «унікальною можливістю» відновити зв’язки.

Учора на брифінгу перед початком саміту Єнс Столтенберг повідомив, що серед обговорюваних питань буде й російське. «Наші відносини з Росією перебувають на найнижчому рівні з часів завершення холодної війни через агресивні дії Росії», — сказав Столтенберг і зауважив, що лідери країн НАТО скористаються нагодою, «щоб провести консультації з президентом Байденом напередодні його зустрічі з Володимиром Путіним», яка має відбутися 16 червня, повідомляє «Європейська правда».

В інтерв’ю CNBC Єнс Столтенберг заявив, що НАТО здійснило «найбільш серйозне посилення колективної оборони з часів закінчення холодної війни і «продовжуватиме зміцнювати її, підтримуючи високий ступінь готовності, нарощуючи кількість військ і збільшуючи оборонні інвестиції».

Причина такої мобілізації — зокрема, й агресивна політика Росії. І хоча Альянс не повторюватиме «дзеркально» дії РФ, проте «реагуватиме дуже жорстко й чітко, використовуючи широкий набір різних інструментів», попередив Єнс Столтенберг.

Нагадаємо, що участь у саміті взяли лише лідери країн — членів НАТО. Та, попри відсутність представників України і Грузії, питання їх підтримки було анонсовано Столтенбергом ще до початку саміту. «Я очікую, що лідери НАТО підтвердять політику відкритих дверей. Саміт продемонструє підтримку НАТО для Грузії та України та їхніх євроатлантичних прагнень. Фокус робиться на реформах, і ми продовжимо допомагати їм у впровадженні цих реформ», — сказав Столтенберг минулої п’ятниці під час брифінгу в Брюсселі. Він заявив, що Україна та Грузія — два дуже цінні партнери, яким НАТО надає політичну й практичну підтримку. «Важливо продовжувати зміцнення цього партнерства, не в останню чергу через те, що ці партнери стали об’єктом російської агресії».