«Ми підтверджуємо рішення, ухвалене в 2008 році на Бухарестському саміті НАТО, про те, що Україна стане членом Альянсу і при цьому План дій щодо членства (ПДЧ) буде невід’ємною частиною цього процесу», — йдеться у документі. «Річні національні програми під егідою Комісії Україна—НАТО (КУН) залишаються механізмом, за допомогою якого Україна просуває реформи, що стосуються її прагнення до членства в НАТО. Україна повинна повною мірою використовувати всі інструменти, доступні в рамках КУН, для досягнення своєї мети — впровадження принципів і стандартів НАТО», — зазначено в документі.

Окрім того, Україну закликали й надалі провадити «широкомасштабні, стійкі та незворотні реформи» в секторі безпеки й оборони та в інших сферах.

Президент України Володимир Зеленський подякував лідерам країн Альянсу за обіцянку ПДЧ, однак зауважив, що «в рішенні цьогорічного саміту відсутні конкретні часові межі наступних кроків у нашому зближенні з 
НАТО, на які ми сподівалися». «Ми продовжимо курс на реформи у сфері безпеки й оборони з тим, щоб іще більше відповідати стандартам взаємосумісності з державами — членами НАТО», — наголосив Володимир Зеленський. «Україна, не будучи членом НАТО, вже сьогодні вносить свою вагому частку в забезпечення євроатлантичної безпеки. Протистояння російській агресії на сході, під час якого, на жаль, продовжують гинути українські воїни, є нашим неоціненним внеском у безпеку всього євроатлантичного простору», — зазначив він і пообіцяв продовжити детальне обговорення євроатлантичних прагнень України в подальших двосторонніх переговорах з лідерами держав — членів НАТО, зокрема, й під час зустрічі з Президентом США Джо Байденом, повідомляє Офіс Президента.

Що стосується Байдена, то під час прес-конференції в Брюсселі він також висловився щодо шансів України приєднатися до Північноатлантичного альянсу. Зокрема журналісти запитали Президента США: «Україна хоче чіткої відповіді щодо перспективи приєднання до НАТО, якою буде ваша відповідь? І чи вторгнення Росії до частини України назавжди виключає можливість її вступу до Альянсу, адже тоді це означатиме, що НАТО й США повинні будуть захищати українців від Росії?» Стосовно питання про те, що російська агресія буде перешкодою для приєднання України до НАТО, Байден був лаконічним: «Відповідь на друге запитання — ні». «Щодо першого запитання, то це залежить від того, чи вони виконають умови. Їм усе ще потрібно вичистити корупцію, відповідати іншим вимогам, щоб почати виконувати План дій щодо членства в НАТО, тож побачимо», цитує «Голос Америки».

«Тим часом, — наголосив Джо Байден, — ми зробимо все, що можемо, щоб допомогти Україні продовжити протистояти прямій російській агресії. І це залежить не лише від мене, чи ми матимемо можливість визначити, чи Україна може приєднатись до НАТО. Це залежить від Альянсу, й як він проголосує. Але я знаю точно, що їм потрібно буде переконати (країни-члени. — Ред.), і це буде непросто».

«Кілька років тому я виступав перед Верховною Радою, сказавши, що Україна має шанс, який раніше не випадав в її історії, — створити націю із дійсно демократично обраною владою, не корумпованою та олігархізованою. І я підкреслив для них у цій промові, що вони ввійдуть в історію як батьки-засновники України, якщо дійсно зроблять це. І їм потрібно ще чимало зробити», — сказав Байден і наголосив, що процеси в Україні не виправдовують «агресивні російські дії на Донбасі, чи на морі, чи на іншій території України. І ми допомагатимемо Україні підтримувати свою безпеку», повідомляє «Голос Америки».

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг також зауважив під час прес-конференції, що Україна та Грузія, які прагнуть приєднатися до Альянсу, повинні пройти шляхом реформ. «Сьогодні ми підтвердили, що двері НАТО залишаються відчиненими, підтверджуючи наше рішення на Бухарестському саміті в 2008 році, та що ми посилимо нашу підтримку, щоб допомогти Україні та Грузії сфокусуватися на реформах, які наближають їх до НАТО», — сказав він. Єнс Столтенберг також зауважив, що НАТО надає Україні потужну політичну підтримку щодо територіальної цілісності і суверенітету та практичну підтримку як у рамках НАТО, так і двосторонніх відносин з країнами-членами. «Кожна країна обирає свій шлях, і це стосується також вступу до НАТО. Це питання до України та до 30 членів НАТО вирішувати, чи вона прагне бути членом Альянсу», — нагадав він і наголосив, що «Росія не має слова в питанні, бути чи не бути Україні членом Альянсу». «Вони не можуть ветувати, що робити  їхнім сусідам. Ми не повернемося в епоху сфер інтересів, коли великі країни вирішують, що робити  меншим», — сказав генсек НАТО, повідомляє «Європейська правда».