«Той факт, що я відвідую країну вдруге за перше півріччя цього року, демонструє важливість, яку приділяє Швеція ситуації в Україні та навколо неї під час свого головування в ОБСЄ протягом цього року. Цей конфлікт є однією з найбільших загроз системі європейської безпеки та принципам, що їх ухвалили всі країни — члени ОБСЄ», — заявила в Києві діючий голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде. Виступаючи вчора на брифінгу, вона наголосила, що розв’язання цього конфлікту є пріоритетом шведського головування.

Принагідно очільниця ОБСЄ висловила занепокоєння збільшенням випадків порушення режиму припинення вогню на лінії розмежування та кількості загиблих серед цивільного населення і військових. Вона звернула увагу на те, що протягом її візиту в Україну відбулися плідні перемовини, під час яких йшлося і про виконання Мінських угод, і про полегшення життя людей, які опинилися у зоні конфлікту, тощо. «Наша дискусія була сфокусована на конкретних кроках, яких необхідно вжити для покращення гуманітарної ситуації», — сказала Анн Лінде. Вона переконана, що необхідно збільшити можливості перетину так званої «лінії розмежування» між районами, підконтрольними українській владі, та непідконтрольними районами.

«У травні Росія змусила ОБСЄ скоротити тривалість мандата місії ОБСЄ на російських пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк» на кордоні з Україною, а зараз погрожує повним закриттям цих місій», — повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. За його словами, мета цих зусиль «для всіх очевидна: Росія не хоче, щоб незалежні спостерігачі ОБСЄ бачили хоча б що-небудь з тих військових зусиль, до яких вдається Росія вздовж українсько-російського кордону».

Міністр подякував Швеції за незмінну підтримку територіальної цілісності України, і пані Анн Лінде, в тому числі, й за особисті зусилля, завдяки яким у дні святкування 30-ї річниці незалежності України наші співвітчизники зможуть побачити оригінал Конституції Пилипа Орлика. «Вперше за 300 років один із фундаментальних документів для будівництва Української держави опиниться в Україні», — сказав міністр. Він також повідомив, що під час переговорів було порушено питання реформ та європейських прагнень України.

Програмою перебування Анн Лінде передбачено і зустріч з Президентом Володимиром Зеленським. Ще до цієї зустрічі пані Лінде розповіла, що мова йтиме про ситуацію на сході.

У понеділок вона побувала в районі проведення ООС.

Питання того, як не залишити мешканців окупованих територій у повній ізоляції через свавілля російських окупантів, які перешкоджають виїзду громадян на підконтрольну українській владі територію, спільно обговорювалося головою Донецької обласної державної адміністрації Павлом Кириленком із головою ОБСЄ Анн Лінде на КПВВ «Новотроїцьке». «Попри те, що вже майже рік триває режим припинення вогню, перетин лінії розмежування і досі ускладнений. Окупанти навмисне докладають зусиль для того, щоб роз’єднати мешканців вільних та окупованих територій», — поінформував під час спілкування з Анн Лінде очільник Донецької області, повідомляє наш власкор у Донецькій області Владислав ЛЕОШКО.

Павло Кириленко запевнив пані Лінде в готовності української сторони у будь-який момент запустити на повну потужність усі КПВВ Донеччини. Натомість зараз працює лише один, і той тільки двічі на тиждень.

Голова ОБСЄ, ознайомившись із інфраструктурою КПВВ «Новотроїцьке», високо оцінила докладені обласною владою, військовими та представниками інших служб зусилля з облаштування території поблизу лінію розмежування. «Читати звіти та бачити прогрес на власні очі — це різні речі», — зазначила Анн Лінде.

Діюча голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Швеції відвідала також Красногорівку — один із найближчих до окупованого Донецька населених пунктів вільної частини області. Тут Анн Лінде мала можливість поспілкуватися з місцевими жителями, керівництвом і працівниками закладів, які неодноразово потрапляли під обстріли російських збройних формувань.

Разом із представниками СММ ОБСЄ та Міжнародного комітету Червоного Хреста члени делегації відвідали КНП «Мар’їнська центральна районна лікарня» в Красногорівці, будівлі якої 5 травня цього року зазнали значних пошкоджень унаслідок обстрілу збройними формуваннями РФ. Під час перебування у Красногорівці вони пройшлися вулицями міста й змогли побачити руйнування, спричинені обстрілами російсько-окупаційних військ.

До речі

Брифінг у Києві відбувся напередодні зустрічі в Женеві президентів США та РФ Джо Байдена та Володимира Путіна. На запитання: «Чи бачить Дмитро Кулеба ризики для України від цієї зустрічі?» очільник вітчизняного МЗС відповів: «Ми добре розуміємо позицію президента США. Ми не бачимо ризику, щоб на цій зустрічі за нашою спиною була досягнута якась домовленість щодо України. Ми чітко донесли нашим партнерам, що жодні домовленості щодо України, досягнуті без України, нами визнаватися не будуть».

Фото прес-центру штабу Об’єднаних сил.