Перед цим високий представник Євросоюзу із зовнішніх справ і політики безпеки Жозеп Боррель по черзі провів зустрічі з президентом Сербії Александром Вучичем і прем'єр-міністром Косово Альбіном Курті. Він попросив їх дотримуватися толерантності й намітити чіткий план наступних дій. А потім спеціальний представник ЄС з діалогу між Сербією і Косово Мирослав Лайчак запросив сторони за стіл переговорів. 

Чимало політичних оглядачів вважають, що особливого просування до досягнення розуміння між Курті та Вучичем очікувати не слід. Особливо після заяви президента Сербії, зробленої на прес-конференції минулої неділі. Коментуючи обіцянку влади Косово про подання нового судового позову стосовно Сербії за «вчинення нею геноциду», він заявив, що «це чергові хитрощі Приштини, які свідчать про відсутність бажання продовжувати діалог». Президент Сербії наголосив: якщо Курті так багато говорить про подання позову, то хай зробить це, а не просто погрожує його країні та посередникам у перемовинах. Він зазначив, що настав час для формування твердої позиції з усіх спірних питань. «Ми прагнемо продовження діалогу. Важливо дивитися в майбутнє, а не жити минулим. Знаю, що попереду на нас чекають нелегкі дні, й ситуація аж ніяк не райдужна. Але ми готові до цього», -- процитувала слова Александра Вучича сербська газета «Політика». І зазначила, що глава держави перед поїздкою до Брюсселя заявив: Белград хоче вести переговори, щоб зберегти мир і стабільність. Однак, за його словами, вести діалог стає дедалі складніше, бо щодня косовське керівництво чинить нападки на Сербію.

Та й у самій Сербії не в захваті від зустрічі в Брюсселі. На думку представника опозиційного руху «Визволення» Младжана Джорджевича, Захід буквально примушує Вучича до підписання угоди про «нормалізацію відносин» з косовськими сепаратистами, що, на думку опозиції буде зрадою Сербії.