Ямпільська селищна рада хоче отримати із держбюджету фінансування на «інтернетизацію» населених пунктів, що входять до складу громади. Швидкісним інтернет-зв’язком хочуть забезпечити десять сіл: Антонівку, Шатрище, Степне, Білицю, Воздвиженське, Грем’ячку, Імшану, Привокзальне, Прудище і Паліївку. Після цього проведуть конкурси на виконавця робіт із прокладання оптоволоконних кабелів та надання послуг швидкісного інтернет-зв’язку.

Поки що на Сумщині до Інтернету підключені лише великі села та ті, які знаходяться неподалік обласного центру. Компанія СКМ-Суми — один з провайдерів, що обслуговують ці населені пункти. Вони забезпечують дротовий інтернет-зв’язок, використовуючи для своїх мереж електроопори «Сумиобленерго». Однак компанія за «оренду» стовпів хоче щоразу більше, і це позначається на вартості послуг провайдера — вони зростають.

Ситуація кардинально інша, коли до села прокладають підземні оптоволоконні мережі. Такий населений пункт отримує швидкісний широкосмуговий Інтернет, і зв’язок із зовнішнім світом не залежить навіть від примх погоди.

Нещодавно проведене дослідження показало, що понад 15 тисяч українських сіл, де проживає 3,5 млн людей, не мають повноцінного доступу до мережі. До 2024 року в Україні планують забезпечити швидкісним Інтернетом 95 відсотків населених пунктів, а нинішнього року на це у держ-бюджеті заклали майже 500 млн грн. Мінцифри збирає та узагальнює заявки від громад, і Ямпільська ОТГ Сумської області — одна з тих, що пройшли такий відбір. Мінцифри запровадило спеціальний сайт, де кожна громада може відстежувати свою заявку на всіх етапах її реалізації.