Проте в підсумку переговорів Джо Байдена та Володимира Путіна на віллі «Ла Гранж» у Женеві гострі матеріали вийшли лише в тих видань, які вдалися до консультацій з психологами й криміналістами — мовляв, прокоментуйте рукостискання двох лідерів, їхні усмішки й ходу. Якщо ж говорити мовою фактів та заяв за підсумками перемовин, то стає ясно, що результатів мало. Як жартують у журналістських колах, домовилися домовлятися. Втім, зустріч такого високого рівня вже сама по собі є важливою, особливо з огляду на те, що на ній порушували українську тему. Так, Джо Байден за підсумками переговорів запевнив, що його країна продовжить незмінну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.

«Я заявив про непохитну підтримку США суверенітету і територіальної цілісності України. Ми домовилися продовжувати дипломатичні зусилля у рамках Мінських домовленостей», — розповів Джо Байден (на знімку) за підсумками переговорів з Володимиром Путіним. Щодо саміту в цілому президент США зазначив, що особиста зустріч з президентом РФ була важливою, щоб уникнути хибних інтерпретацій того, що саме він хотів донести до співрозмовника.

Володимир Путін під час своєї прес-конференції (до речі, спілкувалися з пресою президенти окремо, що теж свідчить про невисокий рівень взаєморозуміння) сказав, що питання потенційного членства України в НАТО на зустрічі торкалися зовсім побічно, і тут «немає чого обговорювати».

Коментуючи ситуацію на Донбасі, Володимир Путін заявив: «Наскільки я зрозумів президента Байдена, він згоден з тим, що в основі врегулювання на сході України повинні лежати Мінські домовленості. Що стосується зобов’язань щодо України, в нас зобов’язання тільки одне — сприяти реалізації Мінських домовленостей. Якщо українська сторона готова до цього, ми підемо цим шляхом, без усякого сумніву». Водночас, на думку Володимира Путіна, нинішні пропозиції України щодо врегулювання конфлікту на Донбасі «не мають нічого спільного з Мінськими угодами». Тобто, російський президент вкотре вдає, що РФ не є стороною цього конфлікту, а лишень посередником.

Загалом риторика Володимира Путіна під час прес-конференції абсолютно повторювала основні тези провідних кремлівських пропагандистів. Так, говорячи про політв’язня Олексія Навального, імені якого російський президент традиційно не назвав жодного разу, Володимир Путін заявив, що «цей громадянин» ледь не спеціально повернувся до РФ, аби його заарештували.

«Я сказав Путіну, що якщо Олексій Навальний помре у в’язниці, то наслідки для Росії будуть руйнівними», — відреагував на це президент США на своїй прес-конференції.
Утім, мінімальних домовленостей президентам таки вдалося досягти. А саме — вони домовилися про взаємне повернення послів до Москви та Вашингтона.

«Що стосується повернення послів — у Москву американського посла і у Вашингтон російського — ми домовились, що це питання вирішене. Вони повертаються на місце своєї служби. Коли конкретно — завтра, післязавтра — це питання суто технічного характеру», — сказав президент РФ.

За його словами, домовились також про те, що МЗС РФ та Держдеп почнуть консультації «щодо усього комплексу взаємодії» на дипломатичному треку.

Нагадаємо, посол Росії в США Анатолій Антонов був відкликаний з Вашингтона близько трьох місяців тому після того, як Байден назвав Путіна вбивцею, а посол США в Росії Джон Салліван вилетів у Вашингтон майже два місяці тому, після того як Росія запропонувала йому повернутися до Вашингтона для консультацій. У квітні США запровадили масштабні санкції проти Росії і оголосили, що висилають 10 російських дипломатів у відповідь на втручання Росії у вибори, кібератаки, порушення прав людини і окупацію Криму. У відповідь Росія оголосила, що застосовує санкції до восьми урядовців США, висилає 10 американських дипломатів і накладає суворі обмеження на персонал в посольстві США.

Вл. інф.

Скріншот з відео зі сторінки Президента США у Твіттері.