Воно то заморожувалося з різних причин, то його знову ставили перед владою країни священнослужителі. А після того, як Українська право-

славна церква одержала від Константинопольського патріархату Томос і стала незалежною, перед владою Північної Македонії відкрилися не тільки нові обрії, а й наочний приклад усього процесу створення автокефалії.

Минулої суботи президент Північної Македонії Стево Пендаровскі побував у Стамбулі, де зустрівся із Всесвітнім Патріархом Варфоломієм і обговорив з ним цю важливу для країни проблему. За твердженням Пендаровскі, «Всесвітня патріархія є тем органом, який безперечно може подарувати автокефалію македонській церкві», але зараз перед Північною Македонією відкрилася і нова можливість. Вона полягає в тому, що Сербську православну церкву, яка виступала проти автокефалії Македонської православної церкви, очолив новий патріарх — Порфирій. А в нього можуть бути інші, прогресивніші, погляди на цю проблему.

«З ним насамперед потрібно провести консультації про отримання автокефалії. До розмови з Порфирієм я не хотів би щось ще коментувати», — заявив лідер Північної Македонії журналістам після повернення до Скоп’є.