Ідеться не про клумби, що ми звикли бачити їх у місті, а про квіткові луки — якими їх можна зустріти в дикій природі.

Утім, не лише столиця ФРН реалізує цю ідею. Вона популярна і в інших регіонах країни. Квіткові луки в містах — новий тренд у Німеччині. А берлінський проект з дикого озеленення під назвою «Ближче до природи» триває уже п’ять років. Його зініціювали активісти Союзу охорони природи та біорізноманіття Німеччини (NABU).

Хоч заради справедливості слід зазначити, що насправді ця тенденція розпочалася шість років тому в Гамбурзі. Там на автобусних зупинках влаштували перші квіткові клумби, зручні для… бджіл. І це не лише красиво, а й екологічно.
Активістка NABU Юліана Шлаберг розповіла в інтерв’ю одному з видань, що кількість запитів від містян на луки з польових квітів зростає так швидко, що це навіть впливає на політику влади в рамках озеленення міста. Якщо досі чиновники прагнули організувати якомога більше доглянутих газонів і фігурних клумб, то нині перевага під час планування надається натуральним галявинкам, котрі до того ж можуть бути чудовим місцем мешкання у містах різноманітних комах.

Хоч ніде правди подіти, спочатку це було дуже незвично, й чимало людей скептично сприйняли новацію. Приміром, любителів пікніків і власників собак непокоїло те, що некошена трава і дикорослі квіти завадять їхнім звичкам. Адже галявинки — це екозона, покликана рятувати комах. А як виводити туди домашнього улюбленця на пробіжку чи розстелити там покривало? Але нині людям здебільшого подобаються нові стандарти зелених насаджень.

І річ тут не лише в естетичній функції і місцях для вдалих фотосесій. Такі екозони допомагають місцевим популяціям бджіл і сприяють збільшенню екорізноманітності. У ФРН мешкає майже 580 видів диких бджіл, з яких 300 — у Берліні! І більш ніж половина з них перебуває під загрозою зникнення.

Це спонукало науковців і фахівців у галузі охорони природи шукати вихід із цієї ситуації. Приміром, потребу диких луків у містах вивчали науковці Ентомологічного товариства Крефельда. Вони з’ясували, що за останніх 28 років біомаса комах, котрі літають, скоротилась на 75%. Однією з головних причин цього зменшення можуть бути токсичні викиди вихлопних газів, застосування інсектицидів і пестицидів, а також і втрата природних місць мешкання.

Отримані результати надихнули ентузіастів на створення петиції «Врятуйте бджіл» у Баварії у 2019 році. Вона стала найуспішнішою в історії цієї федеральної землі: ажіотаж навколо документа підштовхнув політиків до прийняття відповідного законопроекту. Одне з його головних положень — жорсткий контроль за застосуванням хімікатів на фермах. А вже нинішнього червня такий закон ухвалив і Бундестаг.

Берлін.