Цього разу вона була присвячена створенню в регіоні Західних Балкан так званого «міні-Шенгену». 

Глави трьох країн регіону обговорили подальші кроки в регіональному співробітництві й відзначили, що це важливий процес на їхньому спільному шляху до Європейського Союзу. Вони наголосили, що країни регіону вкрай потребують членства в ЄС, але й вони самі необхідні Європейському Союзу  як надійні та безпечні сусіди, котрі мають спільні цінності. А створення «міні-Шенгену» стане гарантією дотримання чотирьох найважливіших європейських свобод - пересування громадян, товарів, послуг і капіталу. Тому в усьому регіоні Західних Балканах їх необхідно впровадити якнайшвидше. 

Сербія, Албанія і Північна Македонія обстоюватимуть принципи й надаватимуть всебічну підтримку спільному регіональному ринку на саміті Берлінського процесу, який буде проведено 5 липня.

«Ми розуміємо, що тільки через регіональне співробітництво в рамках різних регіональних ініціатив, таких як спільний ринок, регіональний Шенген, зелені коридори чи Берлінський процес, ми можемо зблизити наші економіки, підняти рівень добробуту населення і залучити більші інвестиції. Це було б неможливо для кожної з наших країн окремо», - зазначається в їхній спільній заяві. 

Одним із важливих кроків до «міні-Шенгену» стало скасування з 1 липня роумінгу між шістьома країнами Західних Балкан - Боснією і Герцеговиною, Албанією, Косово, Північною Македонією, Чорногорією, Сербією. Договір про повне скасування оплати за телефонні розмови представники цих країн підписали під егідою ЄС. У ньому передбачено, що потім має бути скасована й плата за роумінг із країнами ЄС. 

Залишається тільки нагадати, що першим з ініціативою про створення «міні-Шенгену» між Сербією, Албанією і Північною Македонією виступив президент Сербії Александр Вучич. Але поки що не всі решта країн регіону підтримали її.