20 квітня 2021 року, Пекін. Голова КНР Сі Цзіньпін виступає з промовою по відеозв’язку на церемонії відкриття щорічної наради БАФ.

Відкритість та інноваційність Китаю стимулюють сталий розвиток китайської економіки й приносять євроазіатським країнам і всьому світу нові можливості та дивіденди розвитку, сприяючи формуванню взаємовигідної і безпрограшної ситуації в довгочасній перспективі. Завдяки проведенню наради Боаоського азіатського форуму (БАФ), яка щорічно відбувається у селищі Боао провінції Хайнань на півдні Китаю, Китай і євразійські країни продовжуватимуть зміцнювати взаємодію з метою протидії загрозам і викликам глобального характеру, розвитку регіональної і світової економіки та поліпшення рівня життя народів.

Нині в умовах нестабільної міжнародної обстановки й епідемії століття Китаю і країнам Євразії особливо важливо підтримувати одна одну й здійснювати взаємовигідне співробітництво. Як зазначив член Держради КНР, міністр закордонних справ Ван І в лютому поточного року на зустрічі з дипломатичними представниками євразійських країн у КНР, Китай і країни Євразії розглядають одна одну як дипломатичні пріоритети й стратегічні партнери.

«У сприятливі й несприятливі часи ми завжди пов’язані в серцях, незмінно цінуємо традиційну дружбу й продовжуємо підтримувати й допомагати одне одному», — зазначив Ван І.

Ділове співробітництво Китаю і євразійських країн та їхня спільна боротьба з пандемією коронавірусу нового типу (COVID-19) ілюструють концепцію співтовариства єдиної долі для всього людства. З початку епідемії сторони надають одна одній протиепідемічні засоби, зміцнюють обміни медичними співробітниками,  співпрацюють щодо розробки вакцин, спільно долаючи тимчасові труднощі, що наочно персоніфікує концепцію співтовариства єдиної долі для всього людства.

Голова КНР Сі Цзіньпін у своєму виступі на церемонії відкриття щорічної наради БАФ наголосив: «Відкритість — це єдиний шлях до розвитку й прогресу, а також ключ до сприяння відновленню економіки після пандемії». Нині потужне економічне піднесення Китаю, засноване на торговельних каналах і попиті на сировину, споживчі товари й готову продукцію в країні, впливає на євразійський регіон і весь світ. Відповідно до опублікованому БАФ доповіді, темпи зростання азіатської економіки в 2021 році, як очікується, становитимуть не менше 6,5 відсотка.

Взаємозв’язок у рамках «Поясу й шляху» надає Євразійському регіону й світу нового імпульсу. Протягом останніх років Китай активно розширює зовнішню відкритість і досягає плідних результатів у міжнародному співробітництві, зокрема в спільному будівництві «Поясу й шляху», в рамках якого країни регіону отримують нові можливості розвитку. Торік пандемія COVID-19 охопила весь світ, поставивши під загрозу міжнародні ланцюжки поставок. В умовах блокування морських і повітряних перевезень поїзди Китай — Європа стали «рятувальним кругом» завдяки своїй безпеці й ефективності. Цього року минає десята річниця від початку експлуатації першого поїзда Китай — Європа. Згідно з даними China State Railway Group, в 2020 році було здійснено 12,4 тисячі рейсів Китай — Європа, перевезено 1,135 млн стандартних контейнерів, що на 50 і 56 відсотків відповідно більше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Професор Університету журналістики й масових комунікацій Узбекистану Турсуналі Кузієв вважає, що вдосконалення Китаєм глобально орієнтованої транспортної мережі створює історичні можливості для стимулювання торговельних контактів між країнами Центральної Азії і Китаєм, а також для при-скореного розвитку держав, розташованих уздовж «Шовкового шляху».

31 березня 2021 року, Суйфеньхе, Китай. Залізничний вокзал, звідки вирушають в дорогу потяги за маршрутом Китай — Європа.

Досвід Китаю в скороченні злиденності став зразком для всіх країн і вніс новаторський вклад у справу боротьби зі злиднями на євразійських теренах і в усьому світі. Будучи найбільшою країною за чисельністю населення, Китай доклав величезних зусиль для реалізації цієї мети, досягнувши історичних успіхів. Китайська сторона готова обмінюватися досвідом у цій сфері з державами Євразії і зробити свій внесок у досягнення спільного процвітання в регіоні й у світі. Як заявив Сі Цзіньпін на церемонії відкриття БАФ, посилаючись на відповідну доповідь Світового банку, до 2030 року проекти в рамках спільного будівництва «Поясу й шляху» можуть допомогти вивести 7,6 млн людей із крайньої злиденності й 32 млн людей з помірної бідності в усьому світі.

На думку професора Національного університету Узбекистану, доктора економічних наук Хасана Абулкасімова, нині в Узбекистані вже впроваджуються певні аспекти китайського досвіду. «По-перше, тривають фундаментальні структурні реформи в економіці, створено основу для розвитку галузей. По-друге, в країні було розроблено інституціональну базу системи скорочення бідності, створено вертикальну систему в регіонах на районному рівні. По-третє, впроваджуються в практику схеми фінансової підтримки з метою створення постійного джерела доходу для незаможних верств населення, навчання їх професійних і підприємницьких навичок, а також формування їхнього первісного капіталу для початку підприємницької діяльності», — зазначив він.

Чень Тін, кореспондент Сіньхуа.

Фото Сіньхуа.