Ось який вигляд мають пристосовані приміщення цього навчального закладу.

Народний депутат Василь Петьовка вкотре звернувся до високопосадовців: потрібно терміново вирішувати питання побудови навчального закладу. І надіслав звернення до Президента Володимира Зеленського, голів Закарпатських ОДА та облради Анатолія Полоскова та Олексія Петрова, щоб вирішили питання фінансування і спорудження нових корпусів багатостраждальної школи.

Працює школа із 1945 року. А, так би мовити, «родзинкою» навчального закладу є те, що він розміщується у восьми різних корпусах: колишньому будинку угорської жандармерії, що був побудований ще у 1907 році, будинку Квасівського лісництва (1960 року), три класи та бібліотека — у пристосованих житлових будинках побудови 1910 року, майстерня та спортзал — у будівлі 1897 року. І всі ці споруди — у критичному та аварійному стані. Чи варто говорити про якісне навчання та збереження здоров’я дітей і викладачів?

Село Кваси, Рахівського району — курортне. Тут проживають майже 2,5 тисячі мешканців та є унікальні за своїми лікувальними властивостями мінеральні джерела. Сюди приїжджають оздоровитися, тут проходять туристичні стежки до вершин відомих гір — Говерли, Петроса, Близниці, якими за сезон мандрують понад 20 тисяч туристів. Тож саме село розвивається швидкими темпами, а от сучасної школи, яка б стала освітнім та культурним центром — немає.

Для навчання понад 400 учнів та роботи чотирьох десятків педагогів використовують аварійні приміщення, що не відповідають жодним санітарним нормам, констатують у прес-службі народного депутата. Класи малі (в окремих приміщеннях на одного учня припадає менше одного квадратного метра), погані освітлення та природна вентиляція. Електромережа застаріла, а вбиральні — на вулиці. У школі немає умов для проведення занять із фізичної культури, трудового навчання та відпочинку учнів.

Школу у Квасах бралися будувати, і то не раз. Замовником зведення нової є управління капітального будівництва Закарпатської ОДА. Початкова вартість проекту становить 27 мільйонів гривень. У 2013 році побудовано фундамент центрального корпусу нової школи, який уже заріс бур’янами та кущами і починає розсипатися. У 2018-му було виготовлено нову проектно-кошторисну документацію, згідно з якою вартість спорудження нової школи становила 139,3 мільйона гривень. Згідно з розподілом субвенцій, того ж року до бюджету Рахівського району надійшли кошти в сумі 5,22 мільйона гривень для будівництва саме квасівської школи.

Нещодавно було знову проведено перегляд і перерахунок кошторисної документації, за якою вартість будівництва школи станом на 14 червня 2021 року становить майже 169 мільйонів гривень, з яких уже виконано робіт на суму 10,42 мільйона гривень. Наразі спорудження школи не ведеться через відсутність фінансування.

Здійснити таке будівництво за рахунок бюджету Ясінянської селищної ради, куди входить село Кваси, або за рахунок Рахівського районного бюджету — нереально. Вирішити це питання можливо лише за рахунок коштів із держбюджету. Однак у рамках проекту «Велике будівництво» спорудження школи у Квасах поки що не передбачено.

Вирішити це питання, зокрема, можна й за умови виділення цільової субвенції з державного та частково обласного бюджетів. На початку червня Василь Петьовка спрямував депутатський запит до Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля із проханням виділити кошти з держбюджету, на що міністр фінансів повідомив: питання виділення коштів на це будівництво буде розглянуто під час розподілу залишку коштів. Також, за інформацією міністра фінансів Сергія Марченка, проект будівництва цієї школи брав участь у конкурсі на відбір інвестиційних програм (проектів), що можуть реалізовуватися за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку у 2022 році (за умови набрання проектом достатньої кількості балів).

Оскільки ясності в цьому питанні немає, то Василь Петьовка звернувся до Президента із пропозицією включити школу до проекту «Велике будівництво», а керівників Закарпаття Анатолія Полоскова та Олексія Петрова закликав знайти можливість виділити для цього кошти з обласного бюджету.

Закарпатська область.

Фото прес-служби Василя Петьовки.