Він знову торкнувся питання про вступ Албанії і Північної Македонії до Європейського Союзу. На прес-конференції в Афінах Рама порівняв процес приєднання країн Західних Балкан до ЄС із взяттям греками стародавньої Трої.

«У ваших стародавніх предків пішло багато зусиль і часу для оволодіння Троєю. Точно так ми сьогодні намагаємося інтегруватися в ЄС, щоправда, без його облоги», — дохідливо й образно пояснив прем’єр-міністр Албанії.

І додав, що перебування в будь-якій залі очікування болісне для всіх. «Але в нас немає іншої альтернативи. Та ми й не шукаємо її, а продовжуємо проводити необхідні реформи. І зробимо все для досягнення своєї мети», — заявив Еді Рама. Він сказав, що процес інтеграції надає унікальний інструмент для модернізації всіх країн регіону, котрі за роки комуністичного правління відстали в економічному й соціальному розвитку від інших держав Європи. Тому уряд Албанії разом з усіма громадянами продовжать будівництво нової стабільної і безпечної держави, готової у будь-який момент стати частиною Європейського Союзу.

Прем’єр наголосив: «У нації вперше з’явився шанс самій обирати свій шлях розвитку, а не виконувати те, що робив за неї хтось інший».