Безпекова ситуація на сході, добудова газопроводу «Північний потік-2» та протидія пандемії коронавірусу стали основними темами переговорів у Берліні між Президентом України Володимиром Зеленським та Канцлером Федеративної Республіки Німеччина Ангелою Меркель. Перемовини тривали більше запланованого — понад чотири години, з їх підсумками лідери двох країн вийшли до преси. Тож почнемо з хороших новин.

Ангела Меркель повідомила, що Україна отримає від Німеччини 1,5 млн доз вакцини проти коронавірусу. «Ми у дружніх відносинах з Україною, і хочемо разом подолати виклики. Я рада, що в боротьбі з пандемією коронавірусу ми можемо обіцяти, що 1,5 млн доз вакцини будуть передані Україні. Це дуже важливий крок», — сказала А. Меркель. Водночас глава німецького уряду не уточнила, коли, а також препарат якої компанії чи компаній буде передано.

Утім, якщо коронавірус — це виклик сьогоднішнього дня, то криза на Донбасі й окупація Криму тривають уже сім років, і вирішення цих конфліктів мирним шляхом без потужної участі світових лідерів є примарним. Тож не дивно, що, за словами Президента України, процес мирного врегулювання на Донбасі став ключовою темою переговорів.

«Хочу подякувати за незмінну підтримку Нормандського формату з боку пані Меркель і з боку Французької Республіки — Президента Макрона. Я вважаю прекрасним проект, який готувала німецька сторона спільно з французькою стороною під назвою «Ключові кластери з виконання Мінських домовленостей». Ми, Україна, підтримали цей проект, і він зараз знаходиться у російської сторони, і тільки Росія сьогодні не акцептувала ці кроки закінчення війни на Донбасі», — наголосив Володимир Зеленський.

Зважаючи на це, Президент України закликав до посилення тиску на Росію задля виконання нею своїх зобов’язань у питанні встановлення миру.

«Мені здається, що ми всі, всі країни повинні звертатись до російської сторони, тиснути з тим, щоб була зустріч у Нормандському форматі, і все ж таки ми закінчили війну на сході України й повернули наші незаконно окуповані території», — заявив він.

Володимир Зеленський також висловився за залучення Президента США Джо Байдена до Нормандського переговорного формату.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель зі свого боку констатувала низький прогрес у реалізації Мінських домовленостей. «Україна вздовж лінії розмежування відкрила багато КПВВ. На жаль, не такою ж мірою це було зроблено з боку сепаратистів у Луганській і Донецькій областях», — за-уважила вона.

Ангела Меркель констатувала посилення тиску на Україну шляхом стягування Росією військ та озброєння до українських кордонів. Вона також згадала про загибель українських солдатів в останні дні. Канцлер запевнила: будь-який новий Федеральний уряд Німеччини виступатиме за досягнення прогресу в реалізації Мінських домовленостей.

Інший блок питань, пов’язаний з реалізацією проекту «Північний потік-2», на жаль, продемонстрував розходження української та німецької позицій.

Глава Української держави зауважив, що під час зустрічі з Ангелою Меркель віч-на-віч вони розпочали детально обговорювати питання безпеки, зокрема енергетичної. «Для мене це пріоритет — безпека у країні. Це Донбас. Це Крим. Це «Північний потік-2», який ми вважаємо великою загрозою, що вміло ховається під маскою економічного проекту», — сказав Володимир Зеленський. За його словами, сьогодні український маршрут транспортування газу до Європи є вагомим стримуючим чинником, а запуск «Північного потоку-2» становить потенційну загрозу для безпеки в усьому регіоні. Свідченням цього є концентрація російських військ на українському кордоні.

«Я вважаю, що питання «Північного потоку-2» — і сказав про це відверто пані Меркель — ми всі повинні розглядати з Німеччиною, і з Францією, і з іншими учасниками Нормандського формату, оскільки це невід’ємне питання безпеки в Україні», — зазначив Президент.

Фото з сайту Президента України.