«Це перший в історії України систематизований стратегічний документ найвищого рівня щодо зовнішньої політики нашої держави», — заявив він.

Дмитро Кулеба зауважив, що до розробки Стратегії були залучені експерти та науковці, представники провідних аналітичних центрів у сфері зовнішньої політики, Національного інституту стратегічних досліджень, експерти високого рівня з числа колишніх керівників дипломатичної служби.

«Зміст Стратегії можна систематизувати за трьома напрямами. Україна — активний учасник міжнародної політики. Україна формує безпекову архітектуру для себе, регіону та світу. Україна — це країна нових економічних можливостей», — охарактеризував Стратегію Дмитро Кулеба.

Крім того, глава української дипломатії перелічив шість пріоритетних напрямів зовнішньополітичної діяльності, які визначені у Стратегії: забезпечення суверенітету та територіальної цілісності України; протидія агресивній політиці Російської Федерації; курс на членство в ЄС та НАТО; просування українського експорту і залучення іноземних інвестицій; захист прав та інтересів громадян України за кордоном; просування позитивного іміджу України у світі.

«Документ ставить крапку в усіх спекуляціях щодо зовнішньополітичного курсу нашої держави», — наголосив міністр.