Вони наголосили, що в результаті бойових дій страждає насамперед мирне населення.

За даними ООН, які передає його Центр новин, за 3 серпня в місті Лашкаргах, де триває наступ талібів, було вбито 40 людей, 118 — дістали поранення. У Кандагарі вбито п’ять осіб, 42 — поранено.

У Місії зазначають, що найбільших збитків міським районам завдає наземний наступ «Талібану» і авіаудари Афганської національної армії. Там також зенепокоєні невибірковими обстрілами, в результаті яких пошкоджуються житлові будинки та медичні установи.

«Усі сторони повинні намагатися оберігати мирне населення, інакше наслідки будуть катастрофічні, вважають у Місії ООН в Афганістані», — повідомив на брифінгу в Нью-Йорку речник ООН Стефан Дюжаррік.

Співробітники Управління ООН у справах біженців продовжують надавати підтримку сім’ям, які покинули свої домівки через бойові дії. Усього з початку цього року без житла в Афганістані залишилося майже 360 тисяч осіб.

Фонд ООН в галузі народонаселення розгорнув у країні свої «мобільні медичні команди», які надають постраждалим мирним жителям першу допомогу й психологічну підтримку.

Тим часом рух «Талібан» не має наміру зупинятися. Наступ у провінції Гільменд — це лише частина масштабної операції талібів по всьому Афганістану. Виведення американських військ з Афганістану помітно полегшило завдання талібам, а афганський президент Ашраф Гані поклав провину за погіршення військової ситуації в його країні на США.