Федеральний уряд із березня сплачує кожному жителю країни щонайменше за один експрес-тест на тиждень. Фактично громадяни можуть тестуватися необмежену кількість разів, якщо робити це в різних центрах тестування, оскільки спільної бази не існує. Тож відомство охорони здоров’я пропонує припинити таке розбазарювання коштів. Ще до жовтня усі громадяни ФРН мають змогу вакцинуватися, а після цього платники податків не повинні оплачувати тести тим, хто щеплення не бажає робити.

Також Міністерство охорони здоров’я має намір продовжити обов’язкове носіння медичних масок у закритих приміщеннях і транспорті щонайменше до весни 2022 року, незалежно від кількості вакцинованих, адже й вони можуть бути носіями вірусу.

Щоправда, чи будуть реалізовані плани медичного відомства, залежатиме від рішення конференції глав федеральних земель, котра має відбутися 10 серпня. Але незалежно від нього дуже ймовірно, що орієнтир, котрий визначає обмежувальні заходи, буде змінений. Досі ним була абсолютна кількість заражених на 100 тисяч населення. У майбутньому міністерство пропонує враховувати процент вакцинованих, кількість заражених на 100 тисяч населення у певних вікових групах, а також число госпіталізацій у зв’язку з ковідом.

Упродовж останнього тижня у відділення інтенсивної терапії потрапило приблизно 1,5% всіх інфікованих коронавірусом. На 4 серпня в усій Німеччині таких було 392 особи.

Цікаво, що у відсотковому відношенні ситуація не змінилася з грудня 2020 року, коли кампанія вакцинації ще не розпочалася. Тоді до відділень інтенсивної терапії теж потрапляло 1,5—2% всіх заражених.

Глава відділення вірусології клініки Шаріте та один з провідних німецьких учених у цій галузі Крістіан Дростен пояснює, що у відділення інтенсивної терапії потрапляють здебільшого невакциновані пацієнти. Тобто незмінним залишається відсоток людей, які не зробили щеплення, і саме вони хворіють тяжко та потрапляють до лікарні.

Нині кількість заражених у Німеччині знову хоч і повільно, але продовжує зростати: 4 серпня у країні — 18,5 інфікованих на 100 тисяч населення, хоч тиждень тому їх було 15.

Тим часом федеральні землі закликають жителів вакцинуватися активніше, пропонуючи їм привабливі бонуси. Приміром, Саксонія заохочує громадян до щеплень знижками від 500 компаній-партнерів на перебування у готелях, купівлю вбрання, електроніки. Для того, щоб їх отримати, слід зареєструватися на спеціальному сайті, де не вимагатимуть жодних доказів вакцинації.

Берлін.