За дорученням співзасновника «Крок» Володимира Івашини роз’яснення щодо ситуація надає його син Володимир.

Кілька десятків жителів Кетрисанівської громади колишнього Бобринецького (нині — Кропивницького) району, селян і фермерів, зібралися нещодавно під стінами Кіровоградської ОДА на підтримку фермерського господарства «Крок», яке з весни намагається обстояти своє право на використання землі, яку, на їхню думку, захопили рейдери.

За заявою про захоплення 50 гектарів землі державної власності у селі Благодатне, що перебувала в постійному користуванні господарства, 29 березня зареєстроване кримінальне провадження. За інформацією юридичної служби господарства, торік у листопаді помер його співзасновник, а вже через кілька днів після його смерті хтось звернувся від імені померлого до головного управління Держгеокадастру в Кіровоградській області, щоб відмовитись від 50 гектарів землі, на які господарство мало право постійного користування та обробляло протягом 10 років.

Про такі зміни один із власників підприємства Володимир Івашина дізнався випадково навесні, побачивши зміни на публічній кадастровій карті. Тоді ж і звернувся до поліції, де відкрили кримінальне провадження за ч. 3. ст. 190 ККУ (шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки).

Хоч би як там було, але покійний не міг відмовитись від земельної ділянки після своєї смерті. Та й мав він у фермерському статутному капіталі лише п’ять відсотків, тож приймати таке рішення одноосібно не міг ще й юридично, зауважує голова ФГ Володимир Івашина, якому належать 95 відсотків статутного фонду. Та висловлює своє здивування: як таке рішення могли прийняти постфактум в головному управлінні Держгеокадастру?

Пізніше ділянку землі, від якої нібито відмовилось фермерське господарство, розподілили по два гектари між учасниками АТО. Тож нині й вони перебувають у невизначеному становищі.

Постраждалі ж вважають, що таким шахрайським шляхом завдали збитків і господарству, і державі загалом, адже земля не обробляється, сільгосппродукція не вирощується, втрачаються надходження від податків.

Наразі на землю судом накладено арешт. Ділянка не засіяна — щойно нові користувачі пробують щось на ній робити — фермери викликають поліцію. Однак, на думку останніх, справа розслідується повільно, напевне, хтось в цьому зацікавлений.

На акцію протесту відреагували і в обласній державній адміністрації та запросили представників підприємства на зустріч із головою ОДА. «Можливо, цей випадок стане для нас ключовим індикатором для того, щоб ми зрозуміли, наскільки наша правоохоронна система придатна реагувати і активно долучатися до вирішення таких справ, які виникли у нас на території колишнього Бобринецького району», — зауважила голова Кіровоградської ОДА Марія Чорна під час зустрічі з учасниками акції.

Кіровоградська область.

Фото з сайту https://gre4ka.info/