У перегонах за депутатський мандат візьмуть участь 54 партії, понад 40 з яких — так звані малі. Але основна боротьба за право ввійти в Бундестаг розгорнеться між шістьма партіями, уже й нині парламентськими: блок Християнсько-демократичний союз — Християнсько-соціальний союз у Баварії (ХДС/ХСС), Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН), Союз 90/Зелені, Вільна демократична партія (ВДП), «Альтернатива для Німеччини» (АдН), Партія лівих.

Також очікується, що Бундестаг майбутнього, 20-го, скликання, стане найбільшим за кількістю депутатів упродовж усієї своєї багаторічної історії. Нині в ньому засідає 709 парламентаріїв, а після виборів у вересні їх може бути понад тисячу. Така кількість — результат особливостей розподілу мандатів за німецьким виборчим правом.

Від результату виборів у Бундестаг залежатиме, хто саме стане новим канцлером ФРН, оскільки Ангела Меркель, яка обіймала цю посаду з 2005 року, більше не балотуватиметься. А за прогнозами, на неї претендуватимуть три кандидати: Армін Лашет (ХДС), Олаф Шольц (СДПН), Анналєна Бербек («зелені»). Звісно, за умови, що їхні політичні сили наберуть для цього достатню кількість голосів.

Утім, хто саме з них дістанеться владного олімпу, нині сказати неможливо, адже в лідери перегонів по кілька разів пробивався кожен із трьох кандидатів. Але щоразу після того, коли вони розчаровували своїх симпатиків якимись непродуманими кроками, висловами чи діями, їхня популярність зменшувалася. Тож рейтинги цих політиків, як, утім, і решти інших, поки що нагадують гойдалку, котра то виносить їх нагору, то опускає донизу...

Експерти доходять висновку, що успіху в перегонах досягнуть ті політики, котрі зуміють «осідлати» такі «слизькі» теми, як боротьба з наслідками недавньої повені, жертвами якої стала 191 особа, а кілька федеральних земель на заході країни зазнали величезних руйнувань. У зв’язку зі стихійним лихом дедалі актуальнішою стає тема захисту довкілля, а також глобального потепління. Тож боротьба проти зміни клімату на планеті буде однією з найважливіших складових німецької виборчої кампанії.

Так само, як і боротьба з пандемією ковіду, адже в ФРН чимало опонентів політики нинішнього уряду щодо цього.

А про проблему з мігрантами у Німеччині годі й казати: це справжнє поле для політичної боротьби, на якому намагатимуться набрати «плюсів» чимало політиків із різних партій.

Але скільки і хто саме, поки що достеменно не знає ніхто, оскільки результат непередбачуваний. Такого висновку дійшов політичний експерт Фонду Бертельсманна, член комісії, створеної Бундестагом для реформування німецького виборчого законодавства, Роберт Веркамп.

Тим часом, за даними останнього тижня, поки що лідирує блок ХДС/ХСС — 27%, за ним «зелені» — 19%, СДПН — 18%, ВДП — 12%, АдН — 10%, ліві — 6%.

Берлін.

Фото автора.