Більш як 60 держав, у тому числі й Україна, в спільній заяві закликали представників «Талібану», до яких цими вихідними перейшла влада в Афганістані, забезпечити вільний виїзд іноземців та афганців, які хочуть залишити цю країну. Відповідну заяву опубліковано на сайті Державного департаменту США. В понеділок Президент Володимир Зеленський повідомив у Твіттері: «З Афганістану українським літаком вивезли майже 80 осіб, зокрема 8 українців та громадян інших держав, які попросили про термінову евакуацію». Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у свою чергу уточнив, що наш літак забрав із Кабула громадян України, Нідерландів, Хорватії, Білорусі, Афганістану, Таджикистану.

Дмитро Кулеба повідомив у Твіттері про посилення можливостей нашого посольства у Таджикистані. «В умовах поточної ситуації в Афганістані доручив нашому посольству в Ісламабаді посилити колег в Душанбе. Тепер дві українські дипмісії — в Таджикистані та Пакистані — моніторять ситуацію і готові допомагати громадянам», — зазначив міністр.

Коли два тижні тому «Талібан» розпочав наступ, західні експерти прогнозували, що за два місяці таліби можуть захопити Кабул. Вже минулого тижні, коментуючи захоплення талібами головних міст Афганістану, експерти припускали, що Кабул буде взято приблизно за місяць. Навряд хтось міг уявити, що події розвиватимуться так блискавично, і вже за кілька днів «Талібан» візьме контроль над усіма КПП на кордонах країни, а офіційна влада оголосить капітуляцію. Вже тепер колишній президент країни Ашраф Гані про перемогу ісламістів повідомив у Фейсбуці: «Талібан» переміг». Він підтвердив, що втік з Афганістану, пояснюючи це тим, що в іншому разі було б убито «незліченну кількість патріотів», а Кабул зруйновано. Al Jazeera із посиланням на одного з охоронців президента повідомила, що Гані виїхав у столицю Узбекистану Ташкент.

У неділю екс-президент (2002—2014 рр.) країни Хамід Карзай повідомив у Твіттері про створення Координаційної ради для «запобігання хаосу і зменшення страждань людей», а також «для кращого управління справами», пов’язаними з мирною передачею влади. Однак представник «Талібану» Альханафі Вардак заперечив також у Твіттері: «Чутки про тимчасовий і перехідний уряд не відповідають дійсності», інформує DW.

Тим часом найгарячішою точкою став кабульський аеропорт — єдині відкриті двері з країни. Місцеві ЗМІ повідомили, що в тисняві в аеропорту загинуло п’ять людей. Очевидно, йдеться про афганців, які намагаються проникнути на літаки, щоб залишити країну. Нині американські військові здійснюють контроль повітряного руху на аеродромі, щоб забезпечити евакуацію громадян США та країн-союзників.

Нагадаємо, що 29 лютого 2020 року тодішній президент США Дональд Трамп підписав угоду з «Талібаном», згідно з якою США та сили НАТО зобов’язалися вивести війська з Афганістану. Натомість таліби гарантували припинення нападів на США, відмову від підтримки терористичних угруповань, мирні переговори з афганським урядом. Цікаво, що екс-президент США Дональд Трамп і колишній держсекретар США Майк Помпео зараз критикують тактику, обрану адміністрацією президента Джо Байдена щодо Афганістану і покладають на неї відповідальність за те, що нині відбувається в цій країні.

Однак сьогодні світову спільноту більше цікавить питання не хто винен, а що далі? Чи дотримуватиметься «Талібан» підписаних домовленостей? Одну з них дотримано безперечно — владу в Кабулі взято справді мирно.
Виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос також вважає, що «таліби будуть формально дотримуватися умов угоди в розрахунку на визнання талібського уряду та початок прямих переговорів з ключовими гравцями». На його думку, в країні потроху «закручуватимуть гайки». І хоча спікери талібів гарантують міжнародному персоналу безпеку, краще, на думку Ігоря Семиволоса, виїжджати звідти якомога швидше й подалі. Також аналітик попередив, що наступна тема для політичного пінг-понгу — нова хвиля афганських біженців.