Найгірше те, що лікувальні заклади не виплачуватимуть державі за тих, хто відмовився від імунізації, соціальні внески. У зв'язку з можливим вимушеним зменшенням медичного персоналу з цієї ж дати скасовуються всі планові відпустки лікарів, медсестер, фармацевтів, водіїв машин швидкої допомоги, які повинні будуть підміняти відсутніх на роботі колег. 

Міністерство попередило «відмовників», що їхня неоплачувана відпустка триватиме стільки, скільки в країні буде пандемія. Газета «Катімеріні» підкреслює, що це є тільки частиною важливих заходів з підготовки  системи охорони здоров’я до різкого стрибка захворювань на COVID-19 і прогнозованої зростаючої кількості госпіталізацій, що очікуються цієї осені. 

З 13 вересня на всіх громадян Греції, які відмовилися від щеплень, очікують нові обмеження. Їх не обслуговуватимуть у закритих приміщеннях ресторанів і кафе, зобов'яжуть двічі на тиждень здавати тести на відсутність коронавірусу й пред'являти їх роботодавцям. Негативний тест, зроблений за 48 годин, треба буде пред'являти й  у разі поїздок на потягах, літаках і кораблях. Проведення кожного тесту коштуватиме 10 євро. Безплатними, але обов'язковими тести будуть для всіх школярів.  

Як заявив міністр охорони здоров'я Василіс Кікіляс, ці заходи діятимуть до 31 березня 2022 року. При цьому міністерство не має наміру перетворювати всі лікувальні заклади на COVID-центри, як було цієї весни. Він наголосив: для того, щоб досягти бажаного колективного імунітету на рівні 80 відсотків, необхідно вакцинувати ще майже мільйон громадян. Цей процес відбуватиметься по всій країні під гаслом «Разом захистимо наше здоров'я». 

Проти цих сурових заходів і обов'язкової вакцинації виступив власник однієї з найбільших грецьких фармацевтичних компаній Димитріс Янакопулос. «Ніколи не міг  подумати, що уряд запровадить такі суворі, фашистські заходи. Вважаю, що людей у такий спосіб хочуть залякати і примусити до проходження вакцинації. Не забувайте: ви - уряд усіх греків, а не їхньої частини. А ви прагнете розділити суспільство на два полюси». Янакопулос у своєму відеозверненні в Інстаграмі заявив, що принципово не робитиме щеплення проти коронавірусу, бо «не хоче змінювати склад своєї дезоксирибонуклеїнової кислоти (якщо зрозуміліше - ДНК)». 

«Катімеріні» зазначає, що в Янакопулоса, на жаль, понад 200 тисяч однодумців. Саме вони гальмують набуття греками колективного імунітету.