Правоохоронці запідозрили, що кекси, тістечка та печиво в інтригуючій упаковці з листком коноплі можуть спричиняти у споживачів сильний наркотичний ефект.

У центрі уваги опинився стартап The Green Dealer («Зелені дилери») — компанія, що випускає продукти з канабісом. Із нею уклала угоду торговельна мережа Lidl — 3350 магазинів, котра запустила у продаж 21 найменування товарів від «дилерів».

Поки прокуратура проводить розслідування, перевіряючи продукти з коноплею на «шкідливість», Lidl просить покупців повернути їх у магазини. Принаймні не споживати, оскільки вони не лише додають енергії, а й можуть бути небезпечні для здоров’я.

Ідеться про те, що в їх рецептурі може бути закладена зависока кількість тетрагідроканабінолу (ТГК), який створює п’янкий ефект коноплі. Компанія попереджає, що вживання цих продуктів може не лише звеселити, а й завдати шкоди здоров’ю. Оскільки вміст активних інгредієнтів у продуктах, притаманних коноплям, занадто високий, то торговельна мережа відкликає енергетичні напої, випічку, чаї, протеїнові батончики та олії.

В оприлюдненому Lidl переліку товарів, які відкликаються, зокрема, печиво з марихуаною Mary & Juana Premium (шоколадне, класичне, із журавлиною) чеського виробника Euphoria Trade, чай з коноплями Euphoria Tea of mind та протеїновий батончик Euphoria Raw Cannabis, крім того, споживачів просять повернути олію з конопель Vita D’or Bio холодного віджиму від виробника P. Brаndle GmbH, а також конопляний чай Solevita від виробника Hermann PF Getrаnke GmbH. Власне, Lidl відкликає усі товари із вмістом коноплі в своєму асортименті, незалежно від концентрації ТГК.

Водночас фахівці пояснюють, чим саме небезпечні продукти з підвищеним вмістом ТГК, котрий було виявлено в оприлюдненому торговельною мережею списку. Передусім ідеться про перепади настрою і втому. «Покупці мають звернути увагу на це повідомлення і припинити споживання таких продуктів», — попереджають торговці.

Щоправда, представники Lidl також заявляють, що всі товари з їх асортименту не мають у своєму складі шкідливих речовин і реалізуються цілком законно. Коли так, то дискаунтеру немає чого боятися, хоча розслідувань і з’ясувань не уникнути. Але якщо продукти виявляться з незаконною начинкою, то наслідки для обох сторін можуть бути не дуже приємними.

Берлін.