У Фінляндії розробили мобільний додаток Whim, який допомагає мешканцям відмовитися від регулярної їзди на авто. MaaS Global, автор розробки, заявляє, що додаток здатен зменшити забруднення довкілля. Винахід заздалегідь прораховує потрібний маршрут, а також показує, який транспорт в кожному випадку був би доречнішим — громадський, велосипед чи таксі. Загалом користуються додатком вже майже 300 000 жителів різних міст у Фінляндії, Швейцарії, Австрії та Великій Британії.

«Насправді, якщо ми хочемо розв’язати проблему викидів вуглекислого газу в транспортній галузі, ми повинні знайти спосіб зберегти нашу свободу пересування так само, як і при володінні автомобілем», — заявив генеральний директор MaaS Global Сампо Хіетанен, повідомляє mind.ua.

Наразі ситуація з викидами в світі критична. Плани з досягнення мети зі зменшення кількості викидів СО2 до 2050 року звелися нанівець. Борці за екологію дедалі більше стикаються із проблемою, що керівництво держав не достатньо докладає зусиль для попередження кліматичних змін.

«До 2030 року ми повинні зменшити викиди на 45 відсотків» — наголосила у своєму інтерв’ю для ООН виконавчий секретар Рамочної конвенції ООН про зміни клімату Патрісія Еспіноза. Однак, за попередніми даними, ми можемо досягти зменшення лише на менш ніж один відсоток. «Ми не повинні опинитися в ситуації, коли уряд або ділові кола, або організації, які зобов’язуються брати участь у досягненні чистого нульового рівня викидів до 2050 року, заспокоюються, вважаючи, що у них є для цього цілих 30 років», — наголошує на важливості рішучих дій і прагненні пришвидшитися вже зараз Патрісія Еспіноза, повідомляють «Новини ООН».

Проте не потрібно закривати очі і на брак інформованості пересічних громадян. У багатьох регіонах недостатньо інформації для того, аби зрозуміти, що ж таке зміна клімату, як вона впливає на наше життя і як можливо вести свою діяльність по-іншому. Потрібно мати на увазі, де живуть люди, і повідомляти про ситуацію адаптовано до їхніх конкретних обставин. Також доцільним є пояснення, що саме пересічні громадяни мають робити на своєму рівні для запобігання глобального потепління.

«Якщо ми не будемо вносити зміни інклюзивним чином, ми не досягнемо успіху, бо люди не підтримають перехід, якщо опиняться за межами змін. Діяльність Кліматичних інвестиційних фондів зосереджена на двох основних принципах. Одним із них є соціальна залученість», — наголошує глава Кліматичних інвестиційних фондів Мафальда Дуарте.